Weer eens een nieuwe soort

Zondag 6 september 2015

Het is iets over twaalven als vogelend Nederland een piepje ontvangt: er zit een Siberische Strandloper in De Putten bij Petten, net boven Alkmaar! De vogel is gevonden door Pierre van der Wielen, een fraaie vondst. Het is alweer een tijdje geleden dat deze retezeldzame strandloper (slechts 7 aanvaarde gevallen in NL van 8 exemplaren) ons land aandeed: de laatste gevallen dateren uit 2007 (bij Rockanje en op Ameland). Aangezien wij in die tijd nog niet zo fanatiek vogelden en zeker nog niet twitchten, is het voor ons nog een nieuwe soort.

Een klein uur later zitten Frank, Gert Vonk en ik in de auto richting Petten. Om een flinke file op de A9 te ontwijken, rijden we iets om en komen we iets later aan dan gepland. Eenmaal aangekomen bij De Putten duurt het niet lang voor we deze Siberische dwaalgast te zien krijgen, binnen luttele seconden is de strandloper in beeld. De vogel foerageert samen met 10-tallen Bonte Strandlopers, enkele Bontbekplevieren en 2 Krombekstrandlopers langs de slikkerige randen van een eilandje en is op een kleine 100 meter prachtig te bekijken.

Dat het een drukte van jewelste is met 10-tallen vogelaars (waaronder ook genoeg bekenden: o.a. collega-admins Vincent Hart en Fred Visscher, Eric Menkveld, Pieter & Maartje Doorn en Ruud van Beusekom) is ook de politie opgevallen. Vriendelijk doch dringend wordt ons verzocht om de auto’s te verplaatsen van de berm naar de nabijgelegen parkeerplaatsen.

ad Siberische Strandloper met Bonte Strandloper (links) – ad Sharp-tailed Sandpiper with Dunlin (left)

P1150469

Twitchers bij de Siberische Strandloper

P1150470

De Putten met op de voorgrond enkele belangstellenden

Na een uurtje stappen we de Hondsbossche Zeewering over en kijken we nog even over zee, maar dit leidt niet tot schokkende waarnemingen. Slechts 1 juveniele Jan-van-Gent en enkele Zwarte Zee-eenden zijn het noemen waard. Na een tijdje geven we het op en rijden we weer naar huis. In Woerden vliegt boven de Lidl nog een Boomvalk over, een leuk einde van deze dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: