Onderhoudend weekendje Texel, met knaller

Donderdag 10 tot zondag 13 september 2015

Aangezien het alweer veel te lang geleden is dat we op Texel zijn geweest (ruim 3 maanden geleden), besluiten we dat het dit weekend tijd wordt voor een weekendje Texel. Donderdagmiddag reis ik met de trein af naar het Noord-Hollandse Waddeneiland. Mijn vader en broer zijn diezelfde ochtend al vertrokken en hebben de Siberische Strandloper op het vasteland en een Sperwergrasmus bij het Reddingboothuisje bezocht toen ik nog in Wageningen was. De rest van de dag blijven we in ons huis in vakantiepark De Krim.

Vrijdagochtend staan Frank en ik al vroeg in het veld. In een haag bij bungalowpark Sluftervallei foerageert een Grauwe Vliegenvanger. Bij het Reddingboothuisje stoppen we een tijdje en hier horen we al snel de karakteristieke ratel van de Sperwergrasmus.  Het zien van de vogel duurt iets langer, maar uiteindelijk krijgt een 10-tal waarnemers (waaronder Ruud van Beusekom en Camilla Dreef uit In de ban van de Condor) de vogel ook mooi in beeld. Vaak zit de vogel verstopt in een vliertje, maar zo nu en dan zit de grasmus helemaal vrij en is dan prachtig in de telescoop te zien. Een goed begin van het weekend! In de bosjes bij het Reddingboothuisje zijn een Fitis en enkele Grasmussen het noemen waard. Een Slechtvalk vliegt hier over.
Een probleempje met mijn fiets levert veel tijdverlies op, maar in het begin van de middag gaan we weer verder met vogelen, nu in De Tuintjes. Het is hier leuk vogelen, met o.a. 1 Vuurgoudhaantje, 1 Bonte Vliegenvanger en een Paapje. Rond half 3 valt mijn oog op een slanke kiekendief met nogal oranje onderdelen en een smalle handvleugel. Helaas vliegt de vogel vol richting het tegenlicht en is de vogel al snel op te grote afstand. In de korte tijd dat we de kiekendief in beeld hebben gehad, kunnen we nog wel vaststellen dat het om een juveniele Grauwe of Steppekiekendief gaat, maar daar heb je helaas weinig aan. Jammer!
Tegen de avond is het zo goed als windstil geworden en dus gaan we nog een keertje richting De Tuintjes. We zien vergelijkbare dingen als ’s middags, maar nu kunnen nog wel een late Gierzwaluw, een Tuinfluiter (die me even aan een Sperwergrasmus deed denken) en 3 Gekraagde Roodstaarten worden genoteerd.

Kleine Vuurvlinder in De Tuintjes – Small Copper

Zaterdagochtend doen we een rondje langs de Hanenplas en door de Eierlandse Duinen, maar het valt hier erg tegen. De hoogtepunten worden gevormd door een Braamsluiper, een Paapje en twee langsschietende IJsvogeltjes. We vervolgen de ochtend bij de Robbenjager, waar Wouter van der Ham een juveniele Grauwe Franjepoot heeft gevonden. Dit steltlopertje is gauw gevonden en laat zich op zo’n 50 meter leuk bekijken. Lang blijven we hier niet, want om 10.59 uur krijgen we het bericht binnen dat er aan de NW-kant van de Slufter (langs de Lange Dam) een Kleine Spotvogel zit. De vogel is gevonden door Pieter van Veelen en (wederom) Wouter van der Ham. Een klein kwartiertje later zijn we ter plaatse en spreken we de ontdekkers, die de vogel helaas wel kwijt zijn geraakt in een nogal onoverzichtelijk gebied. Met enkele 10-tallen waarnemers zoeken we naar deze zeer zeldzame zangvogel, maar het lukt de spotvogel om uit beeld te blijven. Rond half 1 geven we het op en gaan we naar ons huisje in De Krim. Het is (uiteraard) Frank die in het plasje tegenover de Kleine Spotvogelplek nog wel een tweede kalenderjaar Pontische Meeuw vindt, leuk!
’s Middags doen we een rondje over de Robbenjager, zonder echt leuke waarnemingen te doen. De Grauwe Franjepoot zit er nog en hier blijven we een tijdje naar kijken. Leuk om te zien dat wanneer deze soort slaapt, zelfs dit rondtollend gebeurt. We kijken net over de bosjes van het Reddingboothuisje uit als we een berichtje in de Texelse Whatsappgroep ontvangen: Eric Menkveld heeft de Kleine Spotvogel teruggevonden! We bedenken ons geen moment en enkele minuten later wandelen we voor de tweede keer de Lange Dam op. Nu met meer geluk: al gauw zien we Eric bij het dode vliertje staan waar de vogel in moet zitten en iets later zien we eindelijk de Kleine Spotvogel in de kale takken van het vliertje. Lang duurt de waarneming niet: in de seconden die de vogel ons gunt, is deze dwaalgast van oostelijke komaf wel prachtig te zien, bijna beeldvullend in de telescoop. Zie deze prachtige foto’s die Eric van de vogel kon maken. Net voordat de eerste andere twitchers aankomen, vliegt de vogel echter zonder reden op en verdwijnt over ons heen. Het wordt steeds drukker met vogelaars, maar wederom slaagt de spotvogel erin om lang uit beeld te blijven. Na een uur geven we het op en zetten we een punt achter deze leuke vogeldag. Gelukkig voor de overgebleven vogelaars laat de Kleine Spotvogel zich na ons vertrek nog wel even zien.

juv Grauwe Franjepoot – juv Red-necked Phalarope

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull

Voor zondagochtend is het plan om in De Tuintjes te beginnen, maar zover komen we niet. In de bosjes aan de noordkant van de Eierlandse Duinen (op de plek waar vorig najaar de Hop zat) stikt het namelijk van de zangvogels: o.a. vele Zwartkoppen en Grasmussen, maar ook een Tuinfluiter, Bonte Vliegenvanger, 2 Gekraagde Roodstaarten, een Fitis, Paapje en zelfs een Blauwborst. Een jagende roofvogel blijkt een vrouwtje Blauwe Kiekendief te zijn.
Na dit leuke rondje bezoeken we meerdere plasjes aan de Waddenkant van het eiland. Leuk zijn twee juveniele Kleine Strandlopers (Dijkmanshuizen) en een juveniele Krombekstrandloper (Wagejot) die tussen de 100-en slapende Tureluurs staat. Na een korte pauze van amper 10 minuten rijden we nog even naar de Eierlandse Duinen, waar zowel een Draaihals als een (mogelijk rondhangende) Steppekiekendief zouden zitten. Deze laatstgenoemde soort laat zich niet meer zien, maar het lukt ons wel om de Draaihals terug te vinden. Enkele malen zit deze zeldzame spechtensoort helemaal bovenin de struikjes, maar we zien de vogel ook (op een afstandje weliswaar) foerageren in het duin. Na deze leuke waarneming gaan we terug naar het huisje om de spullen in te pakken en even later rijden we richting de boot. Het laatste wapenfeit is een Koekoek die een stukje parallel aan de auto vliegt en in de bosjes van de Van de Sterrweg landt.

Het was een fraai weekend met 4 zeldzame soorten, met een nieuwe Texelsoort (Kleine Spotvogel, 3e voor het eiland en 24e voor Nederland) en genoeg andere leuke soorten. Ik beloof dat de volgende Texelloze periode niet lang zal duren, slechts een weekje of twee / drie 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: