Weekendje Texel: de eerste wintergasten komen binnen

Vrijdag 25 tot zondag 27 september 2015

In het kader van “Waar kan je in het najaar beter verblijven dan op een van de Waddeneilanden?” reizen we vrijdagavond weer af naar Texel. De volgende ochtend fietsen Frank en ik richting De Tuintjes, waar we samen met o.a. Luuk Punt, Frank van Duivenvoorde, Jaap Engberts, Kasper Hendriks, Tim Schipper en Koen Stork ons eerste Bladkoninkje van het najaar kunnen bewonderen. Deze Siberische gast is nogal stil en laat zich aanvankelijk maar matig zien, maar na een half uurtje zit de vogel opeens mooi vooraan en hier kunnen we de ‘Blako’ (zoals vogelaars de soort vaak noemen) prachtig bewonderen. Het lukt me zelfs om dit beweeglijke vogeltje te digiscopen!

Bladkoning – Yellow-browned Warbler

Verder is het nogal rustig in De Tuintjes, met slechts een Goudhaantje, 2 Paapjes en een overvliegende Boompieper. We besluiten terug naar het huisje te fietsen en samen met onze vader ergens anders te gaan vogelen. De keuze valt op de bosjes rondom het Reddingboothuisje en daarna de Robbenjager. In het eerste gebied blijkt alleen een Grasmus in de bosjes te zitten, al vliegt er nog wel een Bruin Zandoogje rond. In de Robbenjager is gelukkig iets meer te beleven. Zo kunnen we een foeragerende Braamsluiper, een paar Tjiftjaffen en een Fitis noteren. In de grote groepen Spreeuwen die op de vlierbessen foerageren, zit bovendien een leucistisch exemplaar. Zie voor foto’s van deze vogel onder meer hier. De leukste waarneming betreft echter geen vogel, maar een libel. We zijn het gebied namelijk nog maar net in, of er vliegt een heidelibel voor me op die iets verder weer gaat zitten. Het blijkt een Zwervende Heidelibel te zijn, een zeldzame soort. Voor mij is het slechts de tweede keer dat ik deze soort zie (eerste keer was op 18 augustus 2012 in De Kuilen, Noord-Brabant). Bovendien had ik de soort nog niet eerder op de foto kunnen zetten. Een leuke vondst dus!

Zwervende Heidelibel – Red-veinted Darter

’s Middags rijden we wat rond over het zuidelijke deel van het eiland. Als eerste stoppen we in Waalenburg, waar de gisteren gevonden Rosse Franjepoot nog aanwezig is. Deze schaarse soort foerageert op kenmerkende wijze in een uitloper van de grote plas en is daardoor lastig te volgen. Het tegenlicht maakt het extra lastig. In het gebied zit ook nog een Kleine Strandloper. We vervolgen onze weg richting de duinen bij de Jan Ayeslag (het gedeelte waar vorig jaar een Izabelklauwier zat). Ook hier is het rustig, al mogen de 3 Paapjes, enkele Roodborsttapuiten en de eerste (foeragerende) Kramsvogel van het najaar niet ongenoemd blijven. Ook stoppen we nog even langs de Oudeweg, aangezien Han Zevenhuizen hier een Casarca gevonden heeft (zeldzame soort op Texel en we waren toch in de buurt…). De eend is gauw gevonden tussen de Nijlganzen en is met de telescoop prima te volgen.

Casarca – Ruddy Shelduck

Als laatste rijden we wederom langs Waalenburg voor de Rosse Franjepoot (hopelijk is er nu wat minder tegenlicht), maar tegen onze verwachting in komt de steltloper niet in beeld. Wel kijk ik een groep van 100-en Goudplevieren af, maar er lijkt niets tussen te zitten.

De volgende ochtend doen Frank en ik een rondje door het bungalowpark. Het begint al goed, want we zijn de deur nog niet uit of we zien een Vuurgoudhaantje foerageren naast ons huis. Leuk! Na drie kwartier ronddolen door het park stuiten we op de eerste Bladkoning van de dag. De vogel roept eenmaal en laat zich in een boomtop kort zien om vervolgens voor altijd te verdwijnen. Op de aangrenzende camping is het helemaal vetpot met overvolle bosjes en veel beweging in de lucht. De hoofdmoot wordt gevormd door een tiental Zanglijsters, Merels, Zwartkoppen, Roodborsten en de eerste Koperwieken van het najaar. Er zitten uiteraard ook krentjes tussen: zo zien we een Bonte Vliegenvanger, Gekraagde Roodstaart, 3 Kramsvogels en een Keep. Boven ons vliegen bovendien een roepende Grote Gele Kwikstaart en Appelvink over. Kortom, we komen oren en ogen tekort. Het leukste hebben we echter tot het laatst bewaard: bij de groenafvalplek in het park stuiten we op twee foeragerende Bladkoningen die met enig geduld fraai te zien zijn. Later horen we dat andere vogelaars hier tot 6 exemplaren zien en horen, wat een aantal! Na een halfuurtje observeren verlaten we het park en zetten we koers richting de Lange Dam. Het is hier relatief rustig, met toch een paar hoogtepuntjes: onze eerste Beflijster van het najaar, een Braamsluiper en een Gekraagde Roodstaart.

Aangezien er aan de andere kant van het water nog genoeg leuke soorten zitten, kiezen we ervoor om het eiland op tijd te verlaten en de dag voort te zetten in Den Helder. Als eerste stoppen we bij het Fort Dirksz Admiraal, waar al ruim een week 3 Europese Kanaries zitten. Samen met Cees Struijk, Arno Meijer en Mattias en Jan Willem Hofstede is deze vinkensoort snel gevonden. Ze foerageren vooral in een paar meidoorns, maar ook in de grasachtige vegetatie tegen de dijk aan. Al met al zijn ze erg leuk te zien en soms zijn de vogels ook hoorbaar. De Europese Kanaries zijn niet de enige leuke soorten die het fort bevolken, want ook een Groene Specht en een overvliegende Grote Gele Kwikstaart zijn natuurlijk het noemen waard.

Europese Kanaries – European Serins

Europese Kanarie – European Serin

Bij de kanaries horen we bovendien dat er vlakbij, langs de A9 bij Julianadorp, een Roodkopklauwier zit. Uiteraard geven we de klauwier de voorkeur boven de Buffelkopeenden van Den Oever en zo staan we rond half 6 uit te kijken over een boerenerf met op de schutting een fraaie Roodkopklauwier. De vogel zit wat om zich heen te kijken en laat zich ondanks de afstand (ruim 100 meter) aardig bekijken. Na een kwartiertje kijken, vinden we het wel mooi geweest en gaan we weer huiswaarts.

Huis

Plek van de Roodkopklauwier (foto: Peter vd Meer)

_RKK

Roodkopklauwier – Woodchat Shrike

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: