Hoe is het mogelijk?!

Donderdag 13 en zaterdag 15 augustus 2015

Het is woensdag 12 augustus. De avond is net begonnen als we een mailtje van Kees Janmaat ontvangen: hij heeft die middag een juveniel Klein Waterhoen gevonden in de Ruygeborg, een nieuw natuurgebiedje tussen Nieuwkoop en Noorden. Kees geeft ook aan dat hij de waarneming niet aan het grote publiek, maar slechts op beperkte schaal, bekend wil maken. De vogel is weliswaar vanaf de paden te zien, maar dan wel op flinke afstand en Kees is daardoor bang dat de twitchers / fotografen ver van de paden af gaan om de vogel beter te zien. In het mailtje staan verder een exacte beschrijving van de locatie en enkele foto’s die inderdaad een juveniel Klein Waterhoen laten zien. Wat een vondst van Kees, alweer zijn derde zelf gevonden Klein Waterhoen (na een juveniel in augustus 2009 en een adulte man vorig jaar, beide in de Groene Jonker).

De volgende avond zoeken we met elf man naar dit zeer zeldzame ralletje. Ondanks dat we de precieze locatie weten, duurt het toch nog ruim een uur voordat het Klein Waterhoen in beeld komt. Pas in het begin van de schemering zien we dit miniralletje (kleiner dan een spreeuw) poetsend in een pol pitrus en foeragerend langs het liesgras. De vogel zit op flinke afstand (zo’n 150 meter), maar is toch nog prima te herkennen aan het zeer kleine formaat, de lange vleugels, lichte onderdelen met de nodige bandering (beperkt tot de flanken), zwart-wit gebandeerde onderstaart, bruine bovenzijde met enkele kleine witte stipjes en korte groengele snavel (door de afstand is de rode snavelbasis niet vast te stellen). De schemering is (voor mij) al te ver gevorderd om de vogel op de foto te krijgen. Medewaarnemer Phil Koken slaagt er echter wel in het waterhoen op de foto te zetten, zie hieronder voor het resultaat (dank Phil voor de toestemming!)

Phil Koken, Klein Waterhoen

juv Klein Waterhoen – juv Little Crake (photo: Phil Koken)

Vogelaars Klein Waterhoen

Vogelaars bij het Klein Waterhoen in de Ruygeborg

Vogelaars Klein Waterhoen

Vogelaars bij het Klein Waterhoen

Ook zaterdagmiddag is de vogel nog aanwezig; samen met Bertus de Lange kunnen we de vogel prima bekijken, al blijft de afstand nog steeds (te) groot (voor foto’s). De vogel heeft het tot 16 augustus uitgehouden (dus 5 dagen) en is door niet meer dan vijftien waarnemers gezien. Het gaat om het 53e geval voor ons land, waarvan de meeste gevallen alleen gehoord zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: