Fantastische zeetrek langs Savoy, met als kers op de taart een Stormvogeltje!

Zaterdag 14 november 2015

Gezien de windvoorspellingen (West 6) staan Sander Haak en ik vanochtend met het eerste licht bij hotel Savoy in Katwijk aan Zee. We zijn echter niet de eersten, want als we de telpost oplopen, hebben Noël Aarts en Sjaak Schilperoort zich net geïnstalleerd. Samen kunnen we in de schemering alvast de eerste zeevogels noteren: zo zien we de eerste Jan-van-Genten en Drieteenmeeuwen van de dag. Het zullen niet de laatste zijn…

Savoy

Foto uit het archief: Hotel Savoy

Iets later arriveren meer vogelaars, waaronder René van Rossum, Johnny van der Zwaag en Arjan van Egmond, en staan we met een kleine tien man over zee te turen. In het eerste uur vliegt er een constante stroom van (hoofdzakelijk adulte) Drieteenmeeuwen en Jan-van-Genten (al is dit volgens de vaste tellers niet eens een ‘constante stroom’ te noemen), uiteindelijk komen de totalen voor de hele dag op 1595 resp. 304 uit. Er vallen ook genoeg krenten te noteren: een Kleine Jager, verschillende Grauwe Pijlstormvogels (waarvan ik er ook eentje kan oppikken) en, tot ons genoegen, meerdere Vaal Stormvogeltjes. De eerste twee exemplaren van laatstgenoemde soort mis ik helaas nog, maar bij het derde exemplaar is het dan toch nog raak. Later in het uur volgen er nog zeker 2 exemplaren van deze fantastische soort. Eindelijk heb ik dan toch een Vaaltje, zoals vogelaars deze soort ook wel noemen, gezien! Tot vandaag was dit namelijk mijn grootste schaamsoort (ik zit veel te weinig aan zee).

De uren daarna valt het wat stil, maar toch zien we nog wel enkele noemenswaardige soorten: zeker 4 Dwergmeeuwen (vooral adulten, maar ook een 1kj) vliegen door de branding en een Grote Jager bakkeleit wat met een juveniele grotere meeuw en zelfs met een Jan-van-Gent. Het absolute hoogtepunt van de dag laat op zich wachten tot iets voor 10 uur: het is René die op een uurtje of 2 een klein zwart vogeltje oppikt die enigszins tp lijkt te zijn. Een zwaluw? Een Vaaltje? Nee, na enige discussie blijkt het een Stormvogeltje te zijn! Het vogeltje, niet veel groter dan een zwaluw, vliegt weliswaar op afstand, maar alsnog zijn de kenmerken die op deze soort wijzen (iets kleiner dan Vaaltje, zwartere basiskleur, stuk compacter – minder langvleugelig), goed te zien.

Rond 11.15 houden Sander en ik het voor gezien en reizen we met een zeer tevreden gevoel (en beiden met twee nieuwe soorten) terug naar Woerden. Zie hier voor de totalen van de dag.

Advertenties

3 Reacties

 1. Het was zeker leuk Robert ! Maar ik riep vrijwel direct dat het een Stormvogeltje was. Moest alleen anderen overtuigen… En Martijn Verdoes zat toevallig gelijkertijd naar een Vaal Stormvogeltje te kijken.
  Totaal anders vogeltje, meer zwart en kleiner kwa spanwijdte en ander gedrag dan Vaaltje. Toen er zo’n kwartier later weer een Vaaltje langskwam waren de anderen ook overtuigd 😃

  Like

  1. Klopt René, alleen twijfelde Noël ook nog even of het misschien geen Vaal Stormvogeltje was (toch?). Toen later een Vaaltje langskwam, was voor iedereen wel duidelijk dat die vogel eerder echt een Stofje was.
   Groet,
   Robert

   Like

 2. Zo, nou hoef je je nergens meer voor te schamen! Leuk man, gefeliciteerd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: