Even uurtje naar buiten: Ross’ Gans bij Hilversum

Zondag 29 november 2015

Gistermiddag vond Ton Holsink een blauwe vorm Ross’ Gans in de Horstermeerpolder, een drooggemalen polder op minder dan een kilometer van de provinciegrens met Noord-Holland vandaan, grofweg tussen Amsterdam en Hilversum. Ton voerde de waarneming in op Waarneming.nl en maakte enkele foto’s, die hij bij de waarneming plaatste. De foto’s lieten niets te wensen over: het was inderdaad een zuivere Ross’ Gans en wel dezelfde mobiele vogel die zich tussen 18 oktober en 13 november in de ruime omgeving van Nijmegen ophield. Uit de vele foto’s blijkt dat die vogel prima in de veren zit, zeker omgeringd is (zie deze foto’s) en dus vrijwel zeker als 9e Ross’ Gans van Nederland aanvaard zal worden (en als 2e blauwe vorm, na een vogel op Schiermonnikoog). Voor mij is het alweer ruim 5 jaar geleden dat ik deze zeer zeldzame Nearctische ganzensoort zag: op 9 oktober 2009 zag ik het bekende groepje van 4 op Texel en het daaropvolgende voorjaar (op 5 mei) zat een van de vogels uit diezelfde groep in de Ezumakeeg in het Lauwersmeergebied. Tijd voor een nieuwe waarneming dus.

Ondanks dat voor vandaag slecht weer is afgegeven (wat dat betreft worden we niet teleurgesteld met harde wind en veel regen), rijden we vroeg in de middag toch naar het Gooi om de gans te twitchen. Eenmaal op de goede plek aangekomen, is deze dwaalgast gauw gevonden: de Ross’ Gans zit tussen een kleine 100 Grauwe en Kolganzen en samen met onder andere André Prins, Arno Meijer, Sven Valkenburg en Frank van Duivenvoorde kunnen we de gans op zo’n 100 meter prima bekijken. Dat duurt helaas niet lang, want binnen vijf minuten komt de boer geïrriteerd naar ons gelopen dat ‘ie er niet van gediend is dat er zoveel man op z’n erf staan en dirigeert ons van zijn land af. Jammer, want vanaf de weg zit de vogel zo ver dat ‘ie bijna niet te doen is. Vele medevogelaars vertrekken, maar Frank en ik praten nog even met de boer en mogen nog 5 minuutjes vanaf zijn land kijken (in die vijf minuten kunnen we de vogel tegen de verwachting in echter niet meer terugvinden).

Teleurgesteld kiezen we ervoor om deze omgeving te verlaten en richting Waverhoek te rijden, om de tweede zeldzame ganzensoort op de daglijst te kunnen zetten. De gekleurringde Dwerggans die hier al even zit, kunnen we vanaf de parkeerplaats zo gauw echter niet vinden en de harde wind en dreigende bewolking maken het ook niet aangenaam op. Daarom kiezen we er niet voor om ervoor om het gebied in te gaan, maar om een punt achter deze korte vogeldag te zetten. Misschien zit de beide ganzensoorten er volgende week nog wel en kunnen we een tweede poging doen om ze (wat beter) te zien. Misschien zit de Ross’ Gans dan wél in de provincie Utrecht, en dan ook nog in de regio… 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: