Blij met wat zwemvliezen

Zaterdag 9 januari 2016

We gaan vandaag verder met waar we vorig weekend mee geëindigd zijn: met veel zwemvliezen (waaronder enkele die niet serieus te nemen zijn). Aan het begin van de middag rijden we naar Nieuwkoop waar de bekende Zwarte Ibissen gauw gevonden zijn. Voor de derde winter op rij dat deze soort de weilanden aan de noordkant van Nieuwkoop heeft uitgekozen om te overwinteren (de eerste waarneming was in november 2013). Een klein half uurtje later gaan we via de polders rondom Nieuwkoop (geen Wilde Zwanen) richting Zwammerdam. Het levert helaas weinig tot niets op, alleen een rustende Havik bij de Nieuwkoopse Plassen en onderstaande Kaapse Casarca (bij Zwammerdam langs de Oude Rijn).

Kaapse Casarca – South African Shelduck (photo: Frank vd Meer)

Via Whatsapp krijgen we een mannetje Topper op de Natuurplas Breeveld door en aangezien we verder geen leuke plekjes rondom Zwammerdam kennen, kiezen we ervoor om langzaam terug te rijden. In Zwammerdam kunnen we de roestende Ransuilen helaas niet vinden. Net voor Nieuwerbrug stuiten we op een groepje van 4 Sneeuwganzen. De vogels zitten vlak langs de weg en zijn veel aan het slapen. Als de vogels wakker worden, kunnen we vaststellen dat twee exemplaren (beide van de blauwe vorm) geringd zijn en dat alle exemplaren gekortwiekt / geleewiekt zijn. Ondanks dat, toch mooie vogels.

Sneeuwgans (witte vorm) – Snow Goose (white morph)

Sneeuwgans (blauwe vorm) – Snow Goose (blue morph)

Sneeuwgans (blauwe vorm) – Snow Goose (blauwe morph)

Terug in Woerden rijden we gelijk naar de Natuurplas. Hoe goed we ook zoeken, de Topper lijkt spoorloos verdwenen. Ook een kijkje op de recreatieplas levert aanvankelijk geen Topper op. Een IJsvogeltje zit in de houtwal langs de kade en is wel mooi te zien. Als laatste nemen we een kijkje aan de noordwestkant van de recreatieplas, waar we (behoorlijk verrast) opeens de Topper in beeld hebben, zwemmend met 6 Tafeleenden en 1 Kuifeend. Even later voegen Paul van de Werken en nog twee vogelaars zich bij ons om deze regionaal zeldzame soort te bekijken. Mijn vierde Topper in de gemeente Woerden (na een paartje op 3 maart 2014 en een vrouwtje op 12 november 2011) en vijfde in de regio.

Topper – Greater Scaup

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: