Nog meer zwemvliezen

Zondag 10 januari 2016

De koek is nog niet op, nog meer gekke zwemvliezen. Na een mislukt rondje door de polders rondom Botshol verlaten we vanmiddag de regio en rijden we naar het Loosdrechtse Plassengebied. Op de Loenderveense Plas waren de afgelopen dagen namelijk een vrouwtje Witoogeend en Roodhalsfuut gezien, twee mooie en schaarse soorten die het zien altijd meer dan waard zijn. Bij de plas aangekomen zijn al enkele mensen aan het zoeken (waaronder Jaap van den Andel), maar nog geen Witoogeend. Het is Frank die uitermate scherp de Witoogeend uit een groep Tafeleenden en Rosse Stekelstaarten (maar liefst 17 stuks) pikt. De eend is vooral aan het slapen. Als de vogel de kop uit de veren haalt, kijken Frank en ik elkaar direct aan: da’s zeker geen zuivere Witoogeend! Hoe langer we de vogel bekijken, hoe duidelijker het wordt dat het om een Hybride Tafeleend x Witoogeend gaat. Zo heeft de vogel een duidelijk kolletje, een licht oogringetje, een opvallend licht snavelbandje, een donker gevlekte onderstaart, grijs gekleurd vleugelstreepje (zie derde foto hieronder); allemaal kenmerken die een zuivere vrouw Witoogeend niet hoort te hebben.

Hybride Tafeleend x Witoogeend – Hybrid Common Pochard x Ferruginous Duck

Hybride Tafeleend x Witoogeend – Hybrid Common Pochard x Ferruginous Duck

Hybride Tafeleend x Witoogeend – Hybrid Common Pochard x Ferruginous Duck

Een klein stukje verder op de plas hebben we de Roodhalsfuut wel snel in beeld. Op relatief korte afstand laat deze kleinere fuutachtige zich aan Michael Koerts en ons fraai zien. Ook leuk zijn de mannen Brilduikers, Nonnetje en overvliegende man Grote Zaagbek.

Aangezien we nu toch in het Gooi zijn, kunnen we het niet nalaten om richting Weesp te rijden om de daar aanwezige Roodhalsgans te bewonderen. Ook al zagen we vorig weekend nog twee vogels in de eigen regio en hebben we in een maand tijd al 6 exemplaren gezien, van deze fraaie ganzensoort krijg je nooit genoeg. Vanaf de rand van de woonwijk Aertsveld is de Roodhalsgans gauw gevonden tussen duizenden Kolganzen en enkele Brandganzen. In het veld dacht Frank al aan een eerste-wintervogel, maar ’s avonds bevestigt deze fraaie serie van Edial Dekker dat het een jonge vogel is (en dus een andere vogel dan de twee van vorige week). In dezelfde groep ganzen zitten bovendien 7 Kleine en 7-12 Wilde Zwanen. Vooral de Wilde Zwanen verdwijnen geregeld in de sloten en zijn dus lastig te tellen.

Roodhalsgans – Red-breasted Goose

Wilde Zwaan – Whooper Swan

We sluiten af op een slaapplaats van Grote Zilverreigers vlakbij huis. Rond 5 uur komen de eerste vogels binnenvallen om te gaan slapen en gaandeweg komen steeds meer vogels binnen. Als we weer vertrekken, hebben we maar liefst 75 Grote Zilverreigers geteld op de slaapplaats: een nieuw record voor deze slaapplaats.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: