Parelduiker tijdens groot rondje ‘regio’

Zondag 6 maart 2016

Aan het begin van de middag staan Frank, mijn vader en ik op het Utrechtse industrieterrein De Wetering, een van de laatste Patrijzenbolwerk van de stad Utrecht. Het duurt even voordat we de vogels vinden, maar net voor het verlaten van het gebied vinden we dan toch 2 exemplaren. De Patrijzen zitten op een van de laatste niet-bebouwde stukjes rondom het Sint Anthonius-ziekenhuis. Ook genieten we van enkele Roeken, die ook bij het ziekenhuis foerageren.

We rijden door richting Vinkeveen om in de polders bij Waverhoek te zoeken naar ganzen. Samen met Paul van de Werken, die hetzelfde idee had, kunnen we echter vaststellen dat er niet veel gans in de polder te vinden is. Wel zien we op twee plekken in totaal 3 Slechtvalken, vliegen 2 Lepelaars over en langs de Middenweg zit de bekende ontsnapte man Buffelkopeend.

Na deze enigszins mislukte keuze verlaten we onze regio en maken we een uitstapje richting de Toolenburgerplas in Hoofddorp, waar al sinds december een Parelduiker rondzwemt. Op deze recreatieplas is deze schaarse gast is gauw gevonden. De Parelduiker zwemt op relatief dicht langs de kant, poetst wat, flappert een enkele maal met de vleugels en is dus fraai te zien. De vogel doet zijn naam eer aan, want het beest duikt veel onder en kan dan erg lang onder water blijven. Voor de rest is de plas erg leeg, alleen in de elzen rondom de plas vliegt wat rond (in dit geval Sijsjes).

Parelduiker – Black-throated Diver

Parelduiker – Black-throated Diver (photo: Peter van der Meer)

Parelduiker – Black-throated Diver (photo: Peter van der Meer)

Na deze geslaagde uitstap rijden we weer terug de regio in en zoeken we rondom de Groene Jonker nog even naar de drie Roodhalsganzen die hier afgelopen week gezien waren. We komen wel een flinke gemengde groep van Kol- en Brandganzen tegen, maar van de Roodhalsganzen ontbreekt elk spoor. We kiezen er daarom maar voor om weer naar huis te rijden, met toch weer een erg fraaie waarneming in de vorm van de Parelduiker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: