Van de Biesbosch naar Groningen: Amerikaanse Tafeleend

Zaterdag 12 maart 2016

Na wat wikken en wegen kiezen we er voor om vandaag richting de Brabantse Biesbosch te gaan, onder andere om de eerder deze week ontdekte Kleine Geelpootruiter en Amerikaanse Wintertaling te gaan bewonderen. We stappen net in de auto als een piepje onze plannen in de war schopt: in Groningen is de Amerikaanse Tafeleend teruggevonden. Een luttele 15 kilometer met volop twijfels volgt (wat te doen?), maar net voor Utrecht komt het besluit: we rijden door naar Groningen en gaan naar de Amerikaanse Tafeleend. Ondanks een kleine beschadiging in de rechtervleugel heeft de eend namelijk een goede kans om aanvaard te worden als een nieuwe soort voor Nederland. Bovendien wordt de vogel erg onregelmatig gezien: op sommige dagen zit de eend op het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn. Wanneer de vogel hier niet zit, lijkt de Amerikaanse Tafeleend helemaal van de planeet verdwenen.

Na een lange rit, met wat fileleed bij Drachten, arriveren we rond half 1 op de bestemming. De aanwezige vogelaars verraden gelijk waar we moeten zoeken en even later is de tweede nieuwe soort van het jaar (onder voorbehoud van het oordeel van de CDNA) een feit. De Amerikaanse Tafeleend zwemt aan de overkant van het kanaal, op prettige afstand. Een klein smetje is het felle tegenlicht. Soms gaat de eend zitten op een steen langs de oevers om te poetsen. Met een schamele 20 medewaarnemers is het opvallend rustig; nemen zo weinig vogelaars deze vogel serieus of is iedereen al langs geweest? Een leuke bijvangst is onze eerste dagvlinder van het jaar: een Kleine Vos warmt op in de berm van de weg.

index

Van Starkenborghkanaal (foto: Frank van der Meer)

Amerikaanse Tafeleend – Redhead

Na een klein uur waarin we ons prima vermaken met deze tafeleend gaan we door naar de volgende doelsoort. De overwinterende Steppekiekendief van De Onlanden (nieuw natuurgebied onder de rook van Groningen) werkt helaas een stuk minder mee. Een rondvliegende ringtail kiekendief zorgt dat het adrenalinepeil even steigt, maar blijkt al snel een Blauwe Kiekendief te zijn. Ook een overvliegende Roerdomp zorgt voor de nodige afleiding. Ook extra paren ogen van onder andere Paul van de Werken, Gert Vonk, Pieter Hilgeman, Frank Roos en Will Schep helpen uiteindelijk niet om de Steppekiekendief te lokaliseren.

Na twee uur fanatiek speuren geven we het op en beginnen we aan de terugweg. Bij Lelystad gaan we nog even de snelweg af om een poging te doen om de Witwangstern te zien. Deze overwinterende vogel werd afgelopen week herontdekt bij de sluizen aan de Houtribdijk, na eerder deze winter al te zijn waargenomen langs de Oostvaardersdijk. Bij het sluizencomplex aangekomen is de Witwangstern gelukkig gauw gevonden. De vogel foerageert samen met vele Kokmeeuwen in de sluizenbakken en laat zich fraai bekijken. Eenmaal duikt de Witwangstern in het water en komt boven met een klein visje (?). Onze eerste stern in de wintermaanden.

Witwangstern – Whiskered Tern (photo: Peter van der Meer)

Na deze leuke afsluiter vervolgen we de weg naar huis, met een nieuwe soort in de vorm van de Amerikaanse Tafeleend en onze eerste winterse (Witwang)stern. Ben benieuwd wat de CDNA besluit over de tafeleend, maar in ieder geval staan we nu aan de goede kant van de discussie, mocht de vogel ooit aanvaard worden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: