Plan B

Zondag 26 juni 2016

Gisteren (zaterdag) liep ons plan om libellen en dagvlinders te kijken letterlijk in het water. Net nadat we aankwamen in het grensoverschrijdende natuurgebied De Plateaux (bij Bergeijk) begon het te regenen, en de rest van de dag werd het niet meer droog. Onze kans op o.a. Gewone Bronlibel en Bosbeekjuffer verdween als sneeuw voor de zon, behoorlijk balen. De enige meldenswaardige dieren waren enkele Weidebeekjuffers en Phegeavlinders (een zeldzame nachtvlindersoort die alleen in de Peelregio voorkomt) en een zingende Wielewaal, die zich blijkbaar niets aantrok van de regen.

Phegeavlinder – Nine-spotted

Voor vandaag staat aanvankelijk weer een insectendagje op het schema (nu op de Veluwe). De weersvoorspellingen gooien echter roet in het eten en dus gaan we over op plan B. Aan het begin van de middag bezoeken we de Eempolders bij Huizen, waar we gaan zoeken naar de eerder gemelde Witoogeend. In eerste instantie kunnen we de schaarse eendensoort niet vinden, maar nadat we samen met Tonny Bakker & man een kijkje nemen over het Eemmeer, zwemt de man Witoogeend ineens wel op het kleine plasje. Hij zwemt veel met de kop onder water, maar laat zich toch erg goed zien. Naast de Witoogeend bevolken ook een Bosruiter, ruim 100 Oeverzwaluwen, een Bontbekplevier en enkele Kemphanen het plasje, terwijl een Boomvalk over onze hoofden vliegt.

Witoogeend – Ferruginous Duck

Samen met Tonny en Will rijden we daarna naar het Eemmeer met als doel Casarca’s. Vanaf het eerste kijkpunt kunnen we de oranje bergeenden niet vinden, maar wel zien we twee jonge Raven op een hekje in de polder achter ons. Ook leuk. Vanuit de kijkhut hebben we meer succes: met de nodige moeite tellen we hier uiteindelijk 6 Casarca’s, op grote afstand en verspreid over het hele meer.

Na deze geslaagde tocht nemen we afscheid van Tonny en Will en rijden we naar Nijkerk, waar we tevergeefs zoeken naar een Roodhalsgans (leuk voor de maandlijst). Weer in de auto begint het weer zachtjes te regenen, voor ons een teken om weer huiswaarts te keren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: