Oranje boven

Zondag 10 juli 2016

Vandaag is het zover: ons jaarlijkse uitje libellen en dagvlinders kijken met Marianne Wustenhoff en Maria van Antwerpen staat weer op het programma. Net als twee jaar geleden hebben we de Weerribben uitgekozen als locatie.

Rond tienen spreken we af op de carpool in Maartensdijk; een dik uur later rijden we onze eerste bestemming (het Woldlakebos) binnen. Het vliegt behoorlijk: onder het constante gejodel van een Wielewaal vinden we vele Vroege Glazenmakers, Grote Keizerlibellen, Viervlekken en Bruine Zandoogjes. Ook schaarsere soorten zijn van de partij, zo zien we een aantal Vuurlibellen, Bruine Korenbouten en Gevlekte Glanslibellen (zitten, ho maar), een Gevlekte Witsnuitlibel, Bruine Glazenmaker en een Landkaartje.

Vroege Glazenmaker – Green-eyed Hawker

man Vuurlibel – male Broad Scarlet

vrouw Vuurlibel – female Broad Scarlet

Gevlekte Witsnuitlibel – Yellow-spotted Whiteface

Het hoogtepunt wordt gevormd door een fraaie man Grote Vuurvlinder waar we al snel op stuiten. De zeer zeldzame dagvlinder, in ons land vliegt de endemische ondersoort batava en die is alleen te vinden in de Weerribben en aangrenzende laagveenmoerassen, foerageert op enkele kattenstaarten op ruime afstand van het pad, maar is door de telescoop prima te zien en fotograferen. Naast insecten mogen ook enkele vogels niet onbenoemd blijven: net als wij heeft ook een aantal Boomvalken de insectenrijkdom van het gebied ontdekt en er vliegen een paar Purperreigers over.

Grote Vuurvlinder – Large Copper

Na een hapje en een drankje in een van de restauranten in het gebied rijden we een paar kilometer verder naar het noorden. Een korte wandeling door het Venebos, aan de noordkant van de Weerribben, levert veel van hetzelfde op: meerdere Vuurlibellen, Gevlekte Glanslibellen en Bruine Glazenmakers, maar ook twee Blauwe Breedscheenjuffers.

Aan het eind van de middag rijden we nogmaals naar het Woldlakebos, maar nu naar een ander deel van dit bos. Hier is het al snel raak: op de kattenstaart foerageert de tweede man Grote Vuurvlinder van de dag, een paar honderd meter verderop gevolgd door nog twee exemplaren. In tegenstelling tot vanochtend zitten ze nu wel vlak langs het wandelpad en dus zijn ze nu wel prima te bekijken én te fotograferen. In totaal zien we op deze plek 4 Grote Vuurvlinders (3 man, 1 vrouw), wat een genot.

Grote Vuurvlinder – Large Copper

Grote Vuurvlinder – Large Copper

Grote Vuurvlinder – Large Copper

Inmiddels is het alweer over zessen, dus tijd voor de terugreis. Wat een dag, met als hoogtepunt maar liefst 5 Grote Vuurvlinders, van dat aantal had ik van tevoren niet durven dromen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: