Gele Luzernevlinders en Kleinst Waterhoen

Zaterdag 6 augustus 2016

Vandaag rijden we naar het Bentwoud, een recent aangelegd recreatiegebied tussen Boskoop en Zoetermeer. In het kleine stukje aangeplante bos stuiten we op 10-tallen Paardenbijters, ze vliegen echt overal en ook vinden we enkele exemplaren in zit. Andere leuke soorten zijn enkele Citroenvlinders, een Landkaartje en een Argusvlinder.

Paardenbijter – Migrant Hawker

Al snel verlaten we het bos en komen we in het bloemrijke grasland terecht, waar het stikt van de dagvlinders: veel Distelvlinders, enkele Argusvlinders, Icarusblauwtjes en een Bruin Blauwtje. Ook vinden we al snel onze doelsoort voor dit gebied: we zien zeker drie Gele Luzernevlinders rondvliegen boven de velden vol met klaver. Er worden al enkele weken meerdere exemplaren van deze behoorlijk schaarse trekvlinder gezien in het Bentwoud, maar voor ons werd het pas afgelopen week bekend en natuurlijk moeten we daarvan profiteren  ;). Voor ons betreft dit nog een nieuwe soort, de laatste niet-zeldzame vlindersoort die wij nog moesten. Opvallend is dat er helemaal geen Oranje Luzernevlinders vliegen, terwijl er ook in de rest van Nederland amper Gele Luzernevlinders worden gezien.

Gele Luzernevlinder – Pale Clouded Yellow

Gele Luzernevlinder – Pale Clouded Yellow

Na het avondeten gaan we nog even naar buiten. De keuze valt op de Ruygeborg, maar als we bij de parkeerplaats horen dat de Aziatische Goudplevier al uren uit beeld is, rijden we gelijk door naar de Groene Jonker. We lopen gelijk naar het plasje waar we gisteren het Kleinst Waterhoen zagen. Net als gisteren duurt het even voor de ral in beeld komt. Na een uur komt de vogel uit de pitrus tevoorschijn. In het kwartier dat de vogel te zien is, laat hij zich bij tijd en wijle fenomenaal bekijken, op lekker korte afstand en met de zon in de rug.

Kleinst Waterhoen – Baillon’s Crake (photo: Peter van der Meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: