Onverwacht dagje met Zwartkopgors, arenden en ‘Streep’

Zaterdag 3 september 2016

Rond een uur of 10 wordt vogelend Nederland opgeschrikt door een alert: aan de rand van Rotterdam is een vrouwtje / juveniele Zwartkopgors gevonden. De vogel is gevonden door Cornelis Fokker, Laurens van der Wind en Laurens van der Padt en zit in een nieuw natuurgebiedje bij Ridderkerk. De soort is erg zeldzaam in Nederland, met slechts 15 eerdere gevallen. Dit is bovendien de eerste veldwaarneming van vrouwtje / juveniele vogel, wat deze waarneming extra bijzonder maakt. In dit kleed is de soort een stuk lastiger te herkennen dan adulte mannetjes, en er is enige twijfel over de determinatie (het zou misschien nog een Bruinkopgors kunnen zijn, die ik al wel in Nederland heb). Een nieuwe soort voor onze Nederlandse lijst op slechts een halfuurtje rijden, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Rond twaalf uur arriveren we in Ridderkerk en even later sluiten we ons aan bij de vele tientallen vogelaars die ook hun weg naar Ridderkerk hebben gekozen. De vogel zou in een deel met rietkragen en lage ruigte moeten zitten, maar is vaak lastig te zien. We zien de gors een aantal keer vliegen tussen de rietkragen in, maar hier is dan natuurlijk weinig aan te zien. Gelukkig landt de vogel na ongeveer een uur tijd een paar minuten bovenin een rietpluim en dan is de Zwartkopgors, ondanks een afstand van circa 100 meter, prima te zien. Opvallend zijn de algehele lichtgele kleur, het zwarte kraaloogje, de witte randen aan de dekveren en tertials, gele onderstaartdekveren, de smalle zwarte streping op de mantel en de duidelijke streping op de kruin. Na een minuutje of 2 vliegt de gors weer op en dan begint het wachten weer van voor af aan. Zie hier voor leuke foto’s van de vogel.

gebied

Crezéepolder

Het loont om de lucht in de gaten te houden: er vliegen namelijk zowel een Vis- als een Zeearend over. Erg leuk!

Zeearend – White-tailed Eagle (photo: Peter van der Meer)

Visarend – Osprey (photo: Peter van der Meer)

Rond half drie verlaten we de regio Rotterdam en bezoeken we nog even de Groene Jonker. Afgelopen dinsdagavond was het al leuk hier met o.a. 2 Porseleinhoentjes en veel strandlopers (Kleine, Krombek, Bonte). Sinds donderdag zit er echter ook een Gestreepte Strandloper en zulke schaarse soorten in de eigen regio kun je natuurlijk niet overslaan. De zeldzame maar regelmatige doortrekker uit Siberië en Noord-Amerika is gauw gevonden, op een klein slikeilandje tegenover de dierenbegraafplaats.

Gestreepte Strandloper – Pectoral Sandpiper

In het gebied is meer te beleven: zo lopen er zeker 4 Porseleinhoentjes (vaak geheel open foeragerend voor de rietkragen), enkele Bonte en Kleine Strandlopers, een jonge Waterral en 3 Zwarte Ruiters. Het wandelpad wordt bovendien ‘bewaakt’ door een vleugellamme Grote Canadese Gans.

Porseleinhoen – Spotted Crake (photo: Peter van der Meer)

Grote Canadese Gans – Canada Goose (photo: Peter van der Meer)

Rond 5 uur zijn we weer bij de auto en gaan we met een behoorlijk tevreden gevoel weer naar huis, met de 7e nieuwe soort dit jaar en de eerste sinds mei.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: