Naar Texel voor de Bairds

Zaterdag 17 & zondag 18 september 2016

Zaterdagochtend worden Frank en ik gewekt door onze vader: “Worden jullie wakker? We gaan zo naar Texel”. Reden hiervoor is de Bairds Strandloper die Ruud van Beusekom vorige week zondag vond. De vogel leek na enkele minuten van de aardbodem verdwenen te zijn, maar Jeroen de Bruijn vond de vogel vrijdagmiddag behoorlijk onverwachts weer terug in Dijkmanshuizen. Ook zaterdagochtend werd de vogel alweer gemeld. Voor ons geen nieuwe soort, maar het zou wel een nieuwe Texelsoort zijn, dus zitten we rond half 10 in de auto op weg naar Texel voor een tweedaagse twitch. Om half twaalf rijden we de boot op en een klein halfuurtje later rijden we het eiland op.

Gelijk zetten we koers richting de kijkhut van Dijkmanshuizen, waar we worden begroet door Pieter Doorn. De vogel zou in het niet zichtbare gedeelte van het gebied zitten. Aangezien het behoorlijk druk is in de hut en de vogel toch niet in beeld is, verlaten we de hut na 10 minuten en zoeken we eerst even naar de Gestreepte Strandloper in Waalenburg. We vinden de vogel, die wij vorige week ook al zagen, al gauw terug, maar doordat we behoorlijk veel last hebben van tegenlicht, blijven we hier niet al lang te lang staan.

Na kort oponthoud in de Koog krijgen we het bericht door dat de Bairds Strandloper weer in beeld is. Even later lopen we voor de tweede keer op een dag de hut binnen, nu met veel meer succes: door de scoop van Ben Gaxiola zien we de Bairds Strandloper al snel zitten. In de daaropvolgende anderhalf uur bekijken we samen met o.a. Julian Bosch, Pieter Doorn, Ruud Brouwer en Jeroen de Bruijn uitgebreid de vogel, die op niet al te grote afstand fraai te bekijken is. De vogel foerageert samen met enkele Bontbekplevieren en Kleine Strandlopers op de slikjes recht voor de hut.

Bairds Strandloper (r) – Baird’s Sandpiper (r)

Eenmaal verdwijnt de hele groep in het niet zichtbare deel van het gebied, maar na enkele minuten komt de vogel aangevlogen en landt op de slikjes recht voor de hut. Omdat een kind van een van de vogelaars ons het leven zuur maakt, verlaten we de hut rond drieën en gaan we ergens anders vogelen. Een korte wandeling langs de Jan Ayeslag levert ons een zittende Havik, 3 Paapjes en een ringtail Blauwe Kiekendief op. Op het Grote Vlak zien we 2 Kleine Strandlopers en over zee vliegen twee Jan-van-Genten. Ook nemen we nogmaals een kijkje bij de Gestreepte Strandloper, die we nu onder veel betere omstandigheden zien.

ad Gestreepte Strandloper – ad Pectoral Sandpiper (foto van vorige week)

Als laatste kijken we een uurtje bij De Cocksdorp op het wad, waar een Kleine Zilverreiger, Pontische Meeuw en opvallend veel Kanoeten het hoogtepunt vormen.

Zondagochtend beginnen Frank en ik in het Krimbos voor missie ‘Noordse Boszanger’, maar helaas zien we niet al te veel in het bos. Een mooie groep van 19 overvliegende Blauwe Reigers en enkele Sijsjes zijn het noemen waard. Na deze tegenvallende start rijden we met z’n drieën naar de Robbenjager. Eerst even kijken bij het Reddingboothuisje, waar we een nieuwe soort aan onze escapelijst kunnen toevoegen: tussen de 10-tallen Huismussen zit namelijk een Bruinruggoudmus, een soort die normaal gesproken in Centraal-Afrika voorkomt. De mus is met zekerheid ongeringd, een leuk beestje. Voor de rest is het ook hier en in de Robbenjager erg rustig, met slechts enkele groepen Spreeuwen en een mooie man Gekraagde Roodstaart.

Bruinruggoudmus – Golden Sparrow

Bruinruggoudmus – Golden Sparrow (photo: Peter vd Meer)

Rond het middaguur zijn we weer in ons huisje en pakken we alles in. Om drie uur verlaten we het eiland en nadat we de vissershaven van Den Helder, de Balgzandpolder en het Balgzand (zonder hoogtepunten) hebben bezocht, rijden we in een rechte lijn naar huis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: