Fall op Texel

Vrijdag 30 september t/m maandag 3 oktober 2016

Vrijdagmiddag verlaat ik Wageningen met een extra vrolijk gevoel, met in de wetenschap dat een weekend Texel voor de boeg staat. Aan het eind van de middag rijden we met z’n vieren naar dit Noord-Hollandse Waddeneiland. De volgende ochtend fietsen Frank en ik naar de Tuintjes. Het is hier helaas rustig, met slechts 1 late Grasmus, 1 vrouw Blauwe Kiekendief en verder veel Zwartkoppen en Zanglijsters. Vanaf de trektelpost zien we dat de omgeving van de Eierlandse Dam vol staat met meeuwen, dus lopen we naar beneden het strand op. Een goede keuze, want boven de branding foerageert een fraaie adult winter Zwartkopmeeuw, terwijl iets verderop een tweede exemplaar (1e winter) zit. In de grote groepen meeuwen staan verder nog een 2kj Pontische Meeuw, een 1kj Geelpootmeeuw en een geringde Kokmeeuw. Dat het loont om de zee in de gaten te houden, blijkt wel uit het feit dat er een aantal Jan-van-Genten en een Grote Jager rondvliegen. De terugweg door de Tuintjes levert nog een overvliegende Keep en Smelleken op.

De middag besteden we aan de westkant van het eiland. Eerst worden we gastvrij ontvangen bij het nieuwe huis van Vincent Stork, helaas levert het niet de gehoopte Kerkuil op. Vervolgens zoeken we met Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt en Vincent naar een gemelde Notenkraker in het bos bij Paal 21 (aan de noordkant van De Koog). Een Notenkraker levert het helaas niet op, maar we zijn wel blij met 2 Gekraagde Roodstaarten en het eerste Bladkoninkje van het najaar. Laatstgenoemde laat zich een keer of 50 horen en korte tijd leuk zien in de bosrand.

Aangezien de afgelopen dagen erg goed waren voor zeevogels en we vanochtend zonder al te veel inspanning al een Grote Jager zagen, sluiten we de zaterdagmiddag af aan zee (bij Westerslag). Ondanks een matige wind uit zuidelijke richting, pikken we nog genoeg leuke soorten mee, hierbij geholpen door een gladde zee. We staan nog maar net aan zee of we zien de 3e Zwartkopmeeuw van de dag (opnieuw een 1e winter) boven de branding foerageren. Boven zee vliegt nog verrassend veel, vooral Jan-van-Genten en meeuwen, maar ook genoeg krenten. Zo hangen 2 Grote Jagers voor de kust rond, die circa om de 5 minuten een stukje gaan vliegen en vaak mooi te zien zijn. Op het water zwemmen een Alk, Zeekoet en een enkele Roodkeelduiker. Ook qua zeetrek valt het een en ander te noteren: een adult lichte fase en een donkere juveniele Kleine Jager vliegen niet al te ver rustig naar zuid, af en toe samen in beeld met een Grote Jager. Het hoogtepunt zien we om vier uur als opeens een pijlstormvogel door Franks beeld vliegt. We slagen er uiteindelijk alle drie in om de vogel kort te zien. In die korte waarnemingstijd zien we een kleinere pijlstormvogel met een flikkerende vlucht, bruine bovenvleugels en een bruin lichaam met opvallend lichtere (maar niet witte) buik. Het moet wel een Vale Pijlstormvogel geweest zijn, maar vooral door het niet zien van de ondervleugeltekening en de korte waarnemingsduur durven we de waarneming niet op zeker te zetten. Balen, zeker omdat dit mijn eerste Vale Pijl geweest zou zijn!

1kj Geelpootmeeuw – 1cy Yellow-legged Gull

2kj Pontische Meeuw – 2cy Caspian Gull

1kj Zwartkopmeeuw – 1cy Mediterranean Gull

De volgende ochtend maken Frank en ik een rondje door het park. Vergeleken met gisteren is het weer helemaal omgeslagen: naderend buien / miezer met af en toe flinke plensbuien. We houden het een uurtje vol, maar gelukkig wel met resultaat: een mooie man Beflijster foerageert rond de groenafval en we zien en horen de tweede Bladkoning van het weekend. Ook roepende Kepen en de eerste Koperwieken van het seizoen mogen natuurlijk niet onbenoemd blijven. Na een pauze van enkele uren lijkt het even droog te blijven en dus gaan we weer naar buiten. Dat we niet de enige zijn met dit idee, blijkt wel uit de vele leuke waarnemingen die gedeeld worden: 10-tallen Bladkoninkjes, meerdere Siberische Tjiftjaffen, mogelijke Siberische Braamsluiper, Kleine Vlieg, e.d. Het slechte weer zorgt ervoor dat de vogels massaal uit de lucht ‘vallen’ (een zogenaamde ‘fall’) en dit betekent dat overal enorm hoge vogeldichtheden te vinden zijn, waaronder dus ook genoeg zeldzame soorten.

Wij kiezen ervoor om in de omgeving van het Reddingboothuisje te gaan vogelen. In de grote groep Huismussen bevindt zich ook 1 Ringmus en, net als 2 weken geleden, de Bruinruggoudmus. In de bosjes zit in ieder geval 1 Tuinfluiter en 1 roepende Bladkoning. De gemelde Siberische Tjiftjaf laat zich in de paar minuten die ik de vogel gun, niet zien. Op de veldjes foerageert wel een fraaie Grote Gele Kwikstaart, pas mijn eerste dit jaar. We zakken voorzichtig af richting het zuiden: eerst checken we nog de begraafplaats in De Cocksdorp (Bladkoning, Gekraagde Roodstaart en ontiegelijk veel Roodborsten) en de Georgische begraafplaats (bij Den Burg, geen hoogtepunten). Aangezien de wind draait en sterk toeneemt, gaan we de laatste uren van de dag aan zee zitten. De verwachtingen zijn relatief hoog, maar op een Grote Jager en een verre Grauwe Pijlstormvogel na zien we vrijwel niets. Jammer.

Foto van 2 weken geleden: Bruinruinruggoudmus – Golden Sparrow (photo: Peter van der Meer)

Bonte Strandloper - Dunlin

Bonte Strandloper – Dunlin (photo: Peter van der Meer)

Na een nacht met veel regen is het maandagochtend weer wat droger weer. Tijdens ons ochtendrondje over de noordpunt van het eiland komen Frank en ik 3 minstens Bladkoninkjes, een groepje van 6 foeragerende Kepen, een Grasmus, een fraaie man Pijlstaart en een overvliegende Barmsijs tegen. Een echte klapper zit er helaas niet in en ook de Klapeksters die in de Robbenjager en Tuintjes gemeld worden, missen we. Om 11.10 krijgen we een appje van Jos van den Berg binnen: “Pallas bos bij paal 21”, enkele minuten later gevolgd door een nog spectaculairder berichtje: “Op zelfde locatie kort maar zeer goed gezien Raddes!”.

Gauw ronden we ons rondje af, fietsen naar huis en gaan daarna met de auto richting De Koog. Samen met vele andere vogelaars struinen we lange tijd door het bos. Vogels genoeg: vooral Goudhanen, enkele Zwartkoppen, Tjiftjaffen en ander algemeen spul. Al gauw stuiten we op de Pallas’ Boszanger: deze Siberische gast laat enkele malen van zich horen en eenmaal zien we de vogel zitten in een vogelkers. Voor de Raddes Boszanger moeten we veel meer geduld hebben, want pas na 2 uur zoeken krijgen we deze dwaalgast te zien, fraai vrij zittend in een 2 meter hoge esdoorn. Voor fraaie foto’s van de Raddes, zie hier en de site van Jos. Ook leuk zijn de 4e Bladkoning van de dag en een late Tuinfluiter. Rond drieën rijden we tevreden weer naar ons huisje. Hier wacht ons nog een verrassing, want vanaf de bank hoor ik duidelijk tweemaal een roepende Bladkoning, een leuke tuinsoort!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: