Dag 3 Texel: geweldige dag

Zaterdag 15 oktober 2016

Gisteren was een dag om snel te vergeten. Dankzij een hardnekkig griepje heb ik maar twee uur kunnen vogelen, met slechts een foeragerende Keep en een rustende Slechtvalk op de zuidpunt als hoogtepunten.

Vandaag beginnen we, gezien de motregen, met vogelen vanuit de auto. Op de Volharding zit een fraaie 1e winter Geelpootmeeuw in een groep van zo’n 100 meeuwen. De volgende stop is Dorpzicht. We zijn het bruggetje nog maar net over of we krijgen het eerste (en naar achteraf blijkt enige) Bladkoninkje van de dag in beeld, foeragerend in de boomkruin en voorzichtig roepend. In het gedeelte waar afgelopen zondag de Raddes Boszanger zat, barst het nu van de Goudhanen en Tjiftjaffen.

We lopen net terug naar de auto als het bericht ontvangen dat Arend Wassink een Woestijntapuit heeft gevonden in Polder Eierland. Dat is vlakbij, dus lopen we snel naar de auto en even later staan we als een van de eerste twitchers bij Arend, die ons gelijk op de vogel wijst. De Woestijntapuit foerageert op een akker langs de Hoofdweg, vlakbij de kruising met de Oorsprongweg en laat zich (op afstand weliswaar – circa 150 meter) prima bekijken. De vogel is ontdekt door Ruud Brouwer en Arend, die langs de weg stopten om meeuwen en goudplevieren af te kijken, maar toevallig een bleke tapuit de weg over zagen vliegen. Door de afstand en de laaghangende bewolking slaag ik er niet in om de vogel (herkenbaar) op de foto te krijgen.

_twitchers-woestijntapuit

Twitchers bij de Woestijntapuit

Tijdens de lunch krijgen we de volgende topsoort door: in de Staatsbossen bij De Koog is een Blauwstaart gevonden. Natuurlijk kun je zo’n soort niet voorbij laten gaan en dus brengen we ’s middags enkele uren door in het bos. Uiteindelijk krijg ik de Blauwstaart tweemaal in beeld; eenmaal voor wat kortere tijd, maar wel mooi dichtbij en helemaal open en eenmaal wat langer, maar dan zit deze prachtige soort wat meer verstopt. Wat een droomsoort, mijn tweede exemplaar op Texel na een vogel exact drie jaar geleden langs de Vuurtorenweg.

Rond half vier verlaten we het bos en na een succesvol bezoekje aan de Maaikeduinweg, waar de Bonte Kraai nu wel snel gevonden is. Deze steeds zeldzamer wordende kraaiensoort laat zich fraai zien, op niet al te grote afstand van de weg.

Bonte Kraai

Bonte Kraai – Hooded Crow (photo: Peter van der Meer)

Bonte Kraai – Hooded Crow (photo: Peter van der Meer)

Tot slot rijden we via de Volharding richting de Robbenjager, waar we de dag afsluiten. Na de Geelpootmeeuw zorgt de Volharding voor een volgende verrassing: een 1e winter Zwartkopmeeuw.

Zwartkopmeeuw – Mediterranean Gull

Zwartkopmeeuw – Mediterranean Gull (photo: Peter van der Meer)

De Robbenjager heeft ook nog een leuke soort in petto, want het lukt ons eindelijk om het Bokje dat hier af en toe gezien wordt, te zien. Een exemplaar foerageert langs het riet, terwijl we een tweede exemplaar op zien vliegen en verderop weer zien dalen. Een late Fitis foerageert in een struikje, een tweede (want adulte) Zwartkopmeeuw vliegt over en een Waterral loopt langs de rietkraag. Een erg leuke afsluiter van deze fantastische dag!

Bokje – Jacksnipe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: