Dag 6 Texel: regen, regen, regen…

Dinsdag 18 oktober 2016

Een uurtje later dan normaal (regen…) fietsen Frank en ik via het Krimbos richting de duinen. In het bos komen we Herman Bouman tegen, die vertelt dat er veel vogels maar niet veel bijzonderheden zitten. Na een kort onderonsje nemen we afscheid van Herman en vervolgen we onze weg. Op het punt dat we het bos uit fietsen, meldt Herman echter een (ongetwijfeld de gister gevonden) Pallas Boszanger op de plek waar wij hem net nog gesproken hebben. Binnen een paar minuten staan we weer bij Herman, maar de Pallas’ is alweer uit beeld en zal niet meer in beeld komen. We zoeken fanatiek alle groepen Goudhanen in het bos af, maar het levert ons ‘slechts’ een (zwijgzaam) Bladkoninkje op.

Even later fietsen we het bos uit en maken we een kort rondje langs de Vijver van Jochems. Er zijn niet al te veel hoogtepunten, maar een overvliegende Grote Gele Kwikstaart en een fraaie Sperwer zijn natuurlijk het noemen waard.

Sperwer – Eurasian Sparrowhawk

Via het Krimbos (rondvliegende Appelvink) fietsen we weer terug naar het huisje. Net op tijd, want net nadat we thuiskomen, begint het te regenen. Het grootste deel van de middag blijft het regenen, af en toe zelfs in stortregens. Aan het eind van de middag, rond een uurtje of 4 / half 5, wordt het eindelijk wat droger, aanleiding voor ons om nog even een dik uur naar buiten te gaan.

In die korte tijd zien we wel een aantal leuke soorten. Zo zien we in de Volharding een geringde Drieteenstrandloper, in Polder Waalenburg loopt een late Groenpootruiter, en langs de Muyweg pikken we vanuit de auto een overvliegende 1e winter Zwartkopmeeuw op. Gelukkig krijgen we deze fraaie maar schaarse meeuwensoort ook nog even aan de grond te zien, weliswaar op afstand. Het hoogtepunt van de dag ontdekken we wederom vanuit de auto: op de kruising Hoofdweg-Hollandse Weg valt mij op zo’n 200 meter een nogal soepel vliegende buizerd op die bovendien veel boven een akker met hoge vegetatie bidt: het blijkt een juveniele Ruigpootbuizerd te zijn! Ondanks de afstand en het sterk afnemende licht kunnen we deze zeldzame roofvogelsoort prima zien.

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard (photo: Peter van der Meer)

Een leuke afsluiter van een behoorlijk regenachtige dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: