1e nieuwe soort in 2018 is binnen!

Zaterdag 27 en zondag 28 januari 2018

Afgelopen woensdag was een hectische onderbreking van deze rustige vogelwinter. In Vlissingen vond Jan Goedbloed een 1e winter Ross’ Meeuw, die zich blijkbaar erg fraai liet zien. Diezelfde dag werd bekend dat er aan de andere kant van het land een Zwartkeellijster regelmatig voedertafels in een achtertuin in Scheemda bezoekt. De rest van de week bleven beide soorten aanwezig, wat ons vrijdagavond voor een kleine dilemma stelt: waar gaan we heen dit weekend? Hoe gaaf een Ross’ Meeuw ook is, wij hebben deze soort al in april 2011 gezien, terwijl de Zwartkeellijster nieuw voor ons is.

En daarom spenderen mijn vader en ik (Frank kan helaas niet mee) de zaterdag in het noordoosten van het land, niet alleen voor de lijster, maar ook om andere leuke en lang verblijvende dwaalgasten mee te pakken. Uiteraard beginnen we in Scheemda, waar we de Zwartkeellijster in twee uur tijd vier keer fraai in de bekende achtertuin zien. Ondanks dat ik de vogel mooi in de scoop te zien krijg, lukt het me niet er een bewijsplaatje van te maken (o.a. doordat er een vogelaar telkens voor mijn beeld ging staan, zucht…), daarom onderstaande foto’s van mijn vader.

Zwartkeellijster – Black-throated Trush (photo: Peter van der Meer)
Zwartkeellijster – Black-throated Thrush (photo: Peter van der Meer)

De middag brengen we door in andere gebieden in Groningen en Friesland. Bij het vestingstadje Oudeschans vinden we met veel pijn en moeite 1 Grauwe Gors tussen de 10-tallen Geelgorzen. In de gracht zwemt bovendien een paartje Grote Zaagbekken. In Appingedam is de Ringsnaveleend helaas onvindbaar.

Als laatste bezoeken we het Lauwersmeer. Bij camping de Pomp stikt het van de roofvogels: naast de algemenere soorten zitten 2 adulte Zeearenden ver weg op een slikplaatje en vliegen 2 prachtige mannen Blauwe Kiekendieven elkaar in de haren. De soort waarvoor we komen, de Grijze Wouw die hier al maanden zit, laat het helaas afweten. Dat had een mooie dubbelslag voor mijn vader kunnen zijn, voor wie de Grijze Wouw nog een nieuwe soort is. In de Ezumakeeg is door de hoge waterstand weinig te beleven: een juveniele Ruigpootbuizerd op het grasveld tegenover de hut is het hoogtepunt.

Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

Gisteren was een erg leuke, maar intensieve dag dus vandaag blijven we in de buurt. Aan het eind van de ochtend staan we op de Lekdijk bij Houten. Het doel is de Ross’ Gans die hier aan het begin van de week ontdekt is, en die is meteen gevonden. Een leuke herkansing nadat ik eerder deze maand dezelfde (?) vogel in de eigen regio op een dag miste. Vandaag laat de zeldzame gans zich een uurtje fraai bekijken, zowel foeragerend op de aanliggende graslanden als zwemmend in de uiterwaard.

Ross’ Gans – Ross’ Goose
Ross’ Gans – Ross’ Goose

Met dank aan Julian Bosch zien we op de terugweg 5 roestende Ransuilen en vlak voor we de snelweg oprijden, zit een mooie groep Roeken dicht langs de weg.

Ransuil – Long-eared Owl (photo: Peter van der Meer)
Roek – Rook (photo: Peter van der Meer)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s