Dagje in het verre oosten

Zondag 16 juni 2019

De weersvoorspellingen voor vandaag zijn goed en dus staat een dagje in de omgeving van Winterswijk op de planning. Hier moet een van onze laatste nieuwe dagvlindersoorten in ons land te vinden zijn, de zeldzame Iepenpage. Tot voor kort was deze soort alleen van één plek in Zuid-Limburg bekend, maar door intensief zoeken op geschikte locaties zijn recent meer vliegplekken elders in Limburg en de rest van het land ontdekt.

Bij het buurtschap Ratum speuren we goed de hoge iepen af op deze zeldzame dagvlinder, helaas tevergeefs. Dit is niet de enige tegenvaller, want blijkbaar stikt het hier van de teken: ik sla hier zeker 20 van deze lastpakken van mijn broek en helaas ook van mijn benen. Een kilometertje verderop zien we de eerste leuke soort van de dag: een vogel dit keer. In de steengroeve bij Winterswijk zien we 2 pasgeboren Oehoes. Van de ouders ontbreekt ieder spoor. In het aangrenzende bos patrouilleren minstens 10 territoriale Kleine IJsvogelvlinders langs het wandelpad en zingt een Vuurgoudhaan.

baby Oehoes – Eurasian Eagle Owl chicks

We proberen een 2e locatie voor het hoofdoel (Iepenpage), maar ook hier lukt het niet. Een 3e plek moet uitkomst bieden. Aanvankelijk komen we niet verder dan 1 Kleine IJsvogelvlinder, maar na een tijdje zien we dan toch een Iepenpage rond de top van een iep rondvliegen. Door de scoop is deze kleine vlinder prima te zien wanneer deze een paar minuten in de top van een nabij gelegen boom zit.

Iepenpage blog

Iepenpage – White-letter Hairstreak

Gelukkig vindt mijn vader 50 meter verderop maar liefst 4 exemplaren die profiteren van een bloeiende braamstruik en dus een stuk beter te zien zijn. Erg fijn om deze lastige soort zo goed te kunnen bekijken!

Iepenpage – White-letter Hairstreak

Iepenpage – White-letter Hairstreak

Tot slot doen we bij het Korenburgerveen een poging voor Kraanvogels, maar veel verder dan 2 Gekraagde Roodstaarten, een Grauwe Vliegenvanger en een roepende Kleine Bonte Specht komen we niet. Jammer, maar niet meer dan dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: