Ritje naar Noordwijkerhout

Zaterdag 28 september 2019

Al een paar dagen reizen hordes vogelaars af naar het Sint Bavo-terrein in Noordwijkerhout. Reden hiervoor is een Bosgors. Deze soort duikt vrijwel jaarlijks in Nederland op, maar meestal gaat het om overvliegende en daarbij roepende exemplaren (dankzij geluidsrecorders kunnen deze sinds kort gedetermineerd worden zonder goed in beeld te komen) of ter plaatse beesten op slecht bereikbare Waddeneilanden. Het is alweer een paar jaar geleden dat een exemplaar goed twitchbaar was. Dat is dan ook de reden dat veel vogelaars zich naar Noordwijk togen. Een leuke bonus is een (tamme) Dwerggors die in hetzelfde gebied rondscharrelt.

Zaterdagmiddag kiezen Frank, mijn vader en ik dan ook maar voor om naar Noordwijkerhout te gaan om een van onze grootste schaamsoorten weg te werken. Bij onze aankomst staat al een groep van 20-30 vogelaars om een klein stukje groen (met hoog gras, veel kruiden en opschietende boompjes) waar de vogel in zou moeten zijn geland. Na een paar minuten de zooi te hebben afgekeken, zie ik vanuit het niets een gorzenkopje in mijn kijkerbeeld opdoemen: het is de Bosgors.

In het daaropvolgende uur, waarin er geregeld een (flinke) bui over trekt, blijft de Bosgors lastig meewerken. We zien de vogel nog een keer of 5 kort maar fraai tussen de vegetatie door sluipen als een muis. Een enkele maal vliegt de vogel (al tikkend) op en landt een paar tientallen meters verderop, waar het hele tafereel weer opnieuw begint. Eenmaal duikt de vogel op in een stukje met lage boompjes, en hier zien we de vogel kort maar wat meer open zitten op wat vrijstaande takjes.

Wat dat betreft werkt de Dwerggors beter mee. Die sluipt namelijk op zeer korte afstand voor de voeten van de aanwezige vogelaars en fotografen langs, en komt daarbij op enkele tientallen centimeters afstand van de aanwezigen. De onderstaande 2 foto’s zijn uit de losse pols gemaakt met een compactcamera, om aan te geven hoe dichtbij de gors soms zit.

Dwerggors – Little Bunting

Dwerggors – Little Bunting

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: