Texel dag 9: twitch op het vasteland

Zondag 3 oktober 2021

Frank en ik pakken vandaag vroeg de tassen in, zodat we mooi op tijd weer in Woerden zijn. Onderweg stoppen we even langs de Hoofdweg ter hoogte van het vliegveld, want op een stoppelveld dicht langs de weg loopt een Casarca tussen de vele Nijl- en Grauwe Ganzen. Een jonge Havik landt kort op de akker. Bij de Petten zien we de Zwarte Ibis die al wekenlang aanwezig is. Bijvangsten zijn 2 Grutto’s en een Slechtvalk die in een mast zit. We zijn ruim op tijd voor de boot van half 12 en zijn iets voor tweeën weer in Woerden, mooi op tijd om naar Ajax te kunnen kijken.

Lang zijn we niet thuis, want als ik mijn schoenen wil uitdoen, wordt de Schreeuwarend die gisteren vlak bij de Biesbosch ontdekt is, teruggevonden. We twijfelen niet en zo zitten we enkele minuten later weer in de auto, onderweg naar Waspik. Hier zien we de Schreeuwarend al snel op een stoppelveld zitten. De arend loopt over het veld, op zoek naar prooien en vliegt tweemaal een paar meter. Gaaf! Er zit meer: tussen de vele Grote Zilverreigers zit zowaar een Koereiger (blijkt te zijn ontsnapt helaas), er vliegt een vrouwtype Blauwe Kiekendief rond en 2 Tapuiten zitten op de paaltjes.

Na anderhalf uur (waarin we veel bijpraten met bekenden) komt er meer beweging in de arend. De vogel schuift al vliegend wat weilanden op, zit een kwartiertje dichterbij in een grasveld maar besluit uiteindelijk de vleugels te nemen, waarbij hij heel dicht over enkele waarnemers komt vliegen (zie bv hier). Wij staan iets verderop, maar kunnen de Schreeuwarend gelukkig ook mooi in vlucht zien.

Schreeuwarend – Lesser Spotted Eagle

Als we denken dat het niet mooier kan, landt de arend in de kale takken van een boom langs een kanaal. In de scoop kunnen we de arend fantastisch zien op zo’n 150 meter, wat een geweldig beest! De kraaien vinden het maar niks, zo’n grote arend, maar de zeldzame arend trekt zich er niet veel van aan. Iets na 6 uur vliegt de vogel op, verdwijnt vrij snel achter de bomen en gaat waarschijnlijk in zijn slaapbosje zitten. Tijd voor ons om weer huiswaarts te keren.

Schreeuwarend – Lesser Spotted Eagle

En zo komt er een einde aan mijn weekje vakantie. Met Goudlijster, Amerikaanse Goudplevier, Bonapartes Strandloper, Bosgors, Woestijnplevier, Schreeuwarend (2 nieuwe soorten, 4 nieuwe Texelsoorten) is het natuurlijk een zeer succesvolle week geweest. Gelukkig wacht er aan het eind van komende week weer een weekend Texel en wel het Dutch Birding-weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s