Redelijk tam DB-weekend

Zaterdag 9 t/m maandag 11 oktober 2021

Zaterdagochtend vertrekken we naar ons favoriete Waddeneiland Texel, waar dit weekend het Dutch Birding Weekend plaatsvindt. We hebben de boot van 10 uur; een halfuurtje later staan we naar de Zwarte Ibis van de Petten te kijken. We maken een klein rondje door de Horsmeertjes, wat o.a. 2 Grauwe Franjepoten, een 1kj Pontische Meeuw, een Geoorde Fuut en overvliegende Middelste Zaagbekken en Roodkeelduiker oplevert.

De rest van het weekend brengen we veel tijd door op de noordkop. De Mandenvallei (inmiddels toch wel ‘ons’ plekje) wordt op zaterdagmiddag, zondag- en maandagochtend bezocht. Het levert helaas geen zeldzaamheden op en de aantallen vogels blijven wat achter in vergelijking met andere jaren. Toch zien we hier tweemaal trekkende IJsgorzen, meermaals roepende Kruisbekken, wat Kepen en Sijzen en 2 overvliegende Slechtvalken. In de struiken zien we een late Fitis, Kleine Karekiet en Grasmus, terwijl een Oeverzwaluw in een groep Boerenzwaluwen boven de zeereep hangt. Eveneens laat zijn enkele Kleine Parelmoervlinders die boven de valleitjes vliegen. Uit de lage vegetatie langs de plassen vliegen verschillende Watersnippen op en ook Bokjes zijn van de partij. In diezelfde vegetatie zoeken drie Oeverpiepers naar voedsel. Ook het Krimbos wordt uiteraard bezocht, wat een prachtige man Gekraagde Roodstaart en een opvliegende Grote Lijster oplevert.

Fitis – Willow Warbler
Kleine Karekiet – Eurasian Reed Warbler
Kleine Parelmoervlinder – Queen of Spain Fritillary

Net als de voorgaande week(enden) vallen de hoge aantallen alkachtigen voor de kust op. Zondagochtend dobberen 4 Alken en minstens 10 Zeekoeten op de Noordzee bij Paal 29. Diezelfde middag zijn de aantallen bij de Volharding nog hoger: hier zien we zeker 30(!) Alken, eenlingen en groepjes tot maar liefst 15 stuks. Ter vergelijking, tot dit weekend had ik in totaal 16 waarnemingen van 17 stuks in Nederland… De Zeekoeten zijn in de minderheid.

Grote Lijster – Mistle Thrush
Gekraagde Roodstaart – Common Redstart

Terwijl we hier naar de indrukwekkende aantallen Alken staan te kijken, ontdekt Guus Jenniskens op een steenworp afstand (in de Tuintjes) een Daurische Klauwier. We zijn er binnen een paar minuten en zo zien we de blikvanger van dit weekend, mijn 3e Daurische Klauwier in Nederland en mijn 2e op Texel. De vogel, een jong beest, is erg lastig, zit vooral uit beeld diep in de struiken en laat zich in een paar uur slechts een paar maal kort bewonderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s