Blauwe kerstkip

Zaterdag 25 december 2021

Anderhalve week geleden dook een Purperkoet op bij Alblasserdam. Dit betekende het eerste geval ooit in Nederland van deze Mediterrane soort (die voorkomt in Spanje, Portugal en Frankrijk). Al kwam het opduiken van deze soort niet geheel onverwacht nadat de soort eerder dit jaar al in België (november) en Duitsland (augustus) opdook. Vorig weekend hebben Frank, mijn vader en ik op beide dagen die vogel getwitcht, maar geheel van harte ging het niet. Wij zagen op zaterdag de vogel tweemaal kort diep door het riet scharrelen, waarbij er niet heel veel meer te zien was dan een blauw voorwerp met hier en daar wat rood. Zondag stonden we er 2 uur voor lul, al was het wel gezellig.

Afgelopen week werd echter ineens nóg een Purperkoet op in Zuid-Holland, nu nog dichterbij huis, bij Zevenhuizen. Voor ons is het geen moeilijke keuze na de matige waarneming van vorige week. En dus staan we vanochtend rond 11 uur in een relatief nieuw natuurgebied opnieuw de rietkragen af te scannen. Al snel zien wij de Purperkoet het water over steken (vliegend!) en daarna in de rietkraag landen. Een paar minuten later zien we de vogel kort naast de rietkraag poetsen en rennend over het gras tussen twee rietkragen in. Het is niet heel dichtbij en het ging best snel, maar het is nu al een stuk beter dan vorige week.

Daarna begint het lange wachten. Onder haast Siberische omstandigheden, met een ijskoude oostenwind, is het amper vol te houden. Na een uur wachten staan we net op het punt om te vertrekken als iemand verderop ineens druk staat te fotograferen. Dat kan maar een ding betekenen en dus spoeden we ons die kant op. En inderdaad, de Purperkoet zit hier fraai dichtbij in het riet. De vogel foerageert op wortelscheuten van waterplanten en laat zich daarbij minutenlang erg fraai zien. Erg fijn!

Purperkoet – Western Swamphen

Na deze fraaie beloning van het lange wachten (vorige week ruim 4 uur, vandaag ook zeker een uur) hebben wij het allemaal zo koud dat we maar huiswaarts keren. Eindelijk hebben de een goede waarneming van een Purperkoet in Nederland!

2 gedachten over “Blauwe kerstkip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s