Geschiedenis herhaalt zich

Maandag 18 april 2022

Dit jaar probeer ik zoveel mogelijk soorten te zien binnen de gemeente Woerden. Januari begon heel voortvarend, en het vroege voorjaar ging ook lekker met o.a. Zeearend, Boomleeuwerik en Grote Lijster tp. De laatste weken is echter een klein beetje de klad erin gekomen. Uiteraard werd de jaarlijst gespekt met wat terugkerende zomergasten, zo werd o.a. Grasmus, Sprinkhaanzanger, Kleine Plevier, Kleine Karekiet, 2 soorten zwaluwen en Gele Kwikstaart bijgeschreven. Qua schaarse soorten viel het echter een beetje tegen, op twee Zeearenden die over de tuin vlogen na.

Zeearend nr. 1 over de tuin – White-tailed Eagle
Zeearend nr. 2 over de tuin – White-tailed Eagle

Daarom kies ik er vanochtend voor om wederom naar buiten te gaan, want met binnen zitten gaat het me sowieso niet lukken om bijvoorbeeld een Beflijster te zien. Een kort rondje door het Brediusbos levert weinig op (wel een gekleurringde Zwartkopmeeuw vlak naast het park) en ook begraafplaats Rijnhof verandert daar weinig aan (al zijn een Egel en Groene Specht wel leuk natuurlijk). Daarna is het plan om naar de Natuurplas Breeveld te gaan, misschien dat er daar meer te beleven is. Zo ver kom ik echter niet.

Ik fiets bij Geestdorp als ik pas vrij laat een Grote Zilverreiger opmerk in een smal slootje vlak naast me. Korte twijfel, maar ik besluit om mijn fiets af te stappen om een plaatje te maken. Terwijl ik de reiger aan het fotograferen ben, landt er een klein zangvogeltje recht voor me in de bramen aan de overkant van de sloot. Een seconde later is de rust bij mij volkomen weg, want ik sta oog in oog met een overduidelijke man Baardgrasmus! Na een paar tellen duikt de vogel dieper de bramen in en verdwijnt minutenlang in beeld. Gauw geef ik de grasmus door; gelukkig heb ik met trillende handjes een paar matige plaatjes kunnen maken waar de vogel net aan te herkennen is als Baardgrasmus spec. Daarna blijft de vogel tijdenlang uit beeld, ook als de eerste vogelaars aan komen lopen.

Eerste plaatje van de vogel, foto van cameraschermpje zoals gedeeld in de verschillende whatsappgroepen en DBA.

Een klein halfuur na de ontdekking wordt de grasmus dan eindelijk teruggevonden en kunnen de eerste vogelaars de zeldzaamheid zien, gelukkig! In de volgende paar uur wordt een voorzichtig patroon zichtbaar: de vogel zit regelmatig in het bramenstruweel van de ontdekking, maar vliegt zo nu en dan de weg over naar een aangrenzende tuin met dichte laurieren en een rode hazelaar. Hier laat de vogel zich met wat geduld erg fraai bewonderen en worden ook de eerste goede foto’s gemaakt. Ook onderstaande foto’s zijn daar ook gemaakt.

Westelijke Baardgrasmus – Western Subalpine Warbler
Westelijke Baardgrasmus – Western Subalpine Warbler

Er zijn 3 soorten Baardgrasmussen, die alle drie zeer zeldzaam zijn in Nederland: Moltoni’s (0 gevallen), Westelijke (9) en Balkanbaardgrasmus (39). De verschillen tussen deze drie soorten zijn klein, waarbij sommige (vooral vrouwtjes en juvenielen) niet met zekerheid op soort te determineren zijn. De verschillen zitten vooral in de uitgebreidheid en intensiteit van het rood op de onderdelen, het staartpatroon en het geluid. Vanwege de zeldzaamheid trekt een Westelijke Baardgrasmus (vanaf de ontdekking gingen de gedachten al hier naar uit) veel volk uit heel Nederland. Er waren echter geruchten dat het zelfs mogelijk om een Moltoni’s Baardgrasmus zou gaan, waardoor nog meer vogelaars voor de zekerheid de reis naar Woerden maken. Uiteindelijk ziet het er naar uit dat het gaat om de 10e Westelijke Baardgrasmus voor Nederland.

Opmerkelijk is dat ik bijna exact 6 jaar geleden ook al een Westelijke Baardgrasmus vond op het universiteitsterrein van Wageningen. Nu de andere twee nog 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s