Bergfluiter in het Krimbos

Donderdag 27 september 2018

Na ruim een halfjaar rouleren heeft de CDNA afgelopen vrijdag (15-03-2019) helaas besloten om ‘mijn’ Bergfluiter spec. in het Krimbos (Texel) van afgelopen najaar niet te aanvaarden. Hieronder het verhaal van de ontdekking.

Het (grootste deel van het) najaar van 2018 besteedde ik op mijn vertrouwde Texel. Tussen 16 september en 4 oktober zat ik alleen in ons huisje op de Krim, naast de Cocksdorp. Die periode werd gekenmerkt door veel harde westenwind, en natuurlijk door de fraaie Scharrelaar die op 24-25 september in de Muy verbleef. Vanwege de harde wind besluit ik in de middag van 27 september het Krimbos te bevogelen op zoek naar zeldzaamheden (mooie plek en tijd voor o.a. Noordse Boszanger). Niet de eerste keer dit najaar dat ik dit stukje bos doorloop, en zeker ook niet de laatste keer (Roodoogvireo!). Het blijkt geen verkeerde keuze te zijn, want het bos zit bomvol met vogels.

Het stikt er van de mezen en Tjiftjaffen, met daarnaast een enkele Zwartkop en ook een Grauwe Vliegenvanger. Bij de ingang van het bos roept enkele malen een Bladkoninkje. Leuk, mijn eerste van het jaar. Na een klein uurtje rondlopen (rond kwart voor 4) valt mijn oog op een phylloscopus in een spar 20 meter van het wandelpad, op circa 2,5 meter hoogte. Ik zie de vogel maar enkele seconden en nooit helemaal vrij (alleen onderdelen en vleugel), maar was direct gealarmeerd: spierwitte buik & onderstaartveren, contrasterend met de felgele handpenranden. Direct gaat Bergfluiter door me heen, al raakte ik de vogel direct weer kwijt.

Op goed geluk ging ik bij een windluw stukje staan waar je vanaf het pad een redelijk goed zicht op de bosrand hebt. Hier zaten de hele tijd al verschillende Tjiftjaffen. Na enkele minuten (eerst trokken circa 20 mezen door de struiken) zag ik de vogel weer, nu wat langer en helemaal open foeragerend in een overhangende iep, samen met een Tjiftjaf en de mezengroep op korte afstand. Mijn adrenalinepeil steeg, want ik keek echt naar een Bergfluiter of Balkanbergfluiter! De waarneming was kort, maar de bouw, spierwitte onderdelen, felgele randen van de vleugeldekveren & handpennen en het ontbreken van opvallende koptekening wijzen allemaal op dit soortduo (waarvan stille vogels in het najaar niet uit elkaar te houden zijn).

Nadat de vogel het dichte bos in verdween, gaf ik de vogel snel door op de whatsappgroep Bird Alerts Texel, waardoor binnen een kwartier vogelaars aanwezig waren. Tot zeker zes uur hebben zeker circa 10 vogelaars het bos doorzocht, maar helaas ontbrak van de Bergfluiter ieder spoor. De aantallen mezen en phyllo’s waren toen ook al lager, mogelijk was een deel opgeschoven naar de nabijgelegen camping De Krim? Ook de volgende dagen hebben meerdere vogelaars (waaronder ikzelf) geprobeerd de vogel terug te vinden, maar tevergeefs. Het bos is echter behoorlijk onoverzichtelijk door de lage bomen en hoge ondergroei en slechts enkele delen zijn vanaf de paden goed te overzien. Ook kan de vogel natuurlijk na de eerste nacht weer verder is getrokken.

De vogel rouleerde dus een halfjaar binnen de CDNA. Een makkelijke beslissing was het niet, want de vogel heeft er 3 ronden over gedaan. Uiteindelijk was de commissie van mening dat een Siberische Tjiftjaf niet 100% uit te sluiten viel op basis van de beschrijving. Ook al is de vogel niet aanvaard, ik blijf zelf achter de determinatie als Bergfluiter spec. staan (het was geen SibTjif). Helaas werkte de vogel niet goed mee, en bleven medewaarnemers & foto’s / geluidsopnames uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s