De regio op stelten

Woensdag 15 mei 2013

In het algemeen blinkt onze regio niet uit in aantallen en soorten steltlopers. Woensdag 15 mei 2013 vormde echter een uitzondering, met ontdekkingen van steltlopers die normaal gesproken aan de kust gebonden zijn én van landelijk zeldzame soorten (die wel vaker in het binnenland opduiken). En dat allemaal op één dag!

Van 13-17 mei heb ik vrij van school om me voor te bereiden op mijn schoolexamens, die de volgende week plaatsvinden. In het begin van de woensdagmiddag wordt die voorbereiding abrupt onderbroken als mijn telefoon gaat. Het is Hans Russer, die me enthousiast vertelt dat hij zojuist een vrouwtje Strandplevier heeft gevonden in Waverhoek. Strandplevieren zijn niet zeldzaam in Nederland, maar buiten de Delta en de Wadden is de soort erg moeilijk. In de provincie Utrecht zijn sinds 2000 bijvoorbeeld maar een handvol gevallen van deze soort. Met recht een vondst om trots op te zijn, dus. Voor alle regiovogelaars is het nog een nieuwe regiosoort, dus meld ik het nieuws in onze regio-Whatsappgroep. Even later zitten Frank, Sander Haak en ik in de auto richting Waverhoek. De Strandplevier is gelukkig gauw gevonden: de vogel foerageert relatief dichtbij op een zandplaatje en zij laat zich, op een metertje of 100, prima bekijken.

vrouw Strandplevier – female Kentish Plover

vrouw Strandplevier – female Kentish Plover

Nu we toch in Waverhoek zijn, kunnen we gelijk zoeken naar de zomerkleed Kanoet die al enkele dagen in het gebied zit. We hoeven niet lang te zoeken, want al gauw vinden we de vogel tussen enkele Tureluurs op een slikplaatje achterin het gebied. Ook zien we een van de twee Steltkluten die een broedpoging doen in het gebied.

Omdat Sander nog andere verplichtingen heeft, vertrekken we niet al te laat richting Woerden. Terug in Woerden bedanken we Sander voor de gezelligheid en stappen we op de fietsen. We zijn nog niet thuis als ik een sms’je krijg: Kees Janmaat en wederom Hans Russer hebben nu een Gestreepte Strandloper én een Poelruiter gevonden in een plasdrasje langs de Hollandse Kade, Kockengen. Het kan niet op vandaag! Omdat onze vader zich niet lekker voelt, fietsen Frank en ik ’s avonds naar de Hollandse Kade. Het is nog even zoeken waar dat plasdrasgebied precies ligt, maar uiteindelijk komen we op de goede locatie terecht en kunnen we samen met Pieter Hilgeman en Frank Roos het stukje afzoeken. Helaas blijkt dat het ondergelopen stukje wel ver van de kade af ligt, waardoor het echt scoopwerk is. De Poelruiter is de zeldzaamheid die we als eerste in beeld krijgen. Samen met enkele Groenpootruiters foerageert de vogel aan de voorkant van het bedijkte plasje. Ondanks de afstand (minstens 200 meter) vallen de lange en extreem dunne snavel, lange poten, algemene rankheid van de vogel en de schaarse tekening op de onderdelen op. Even later is ook de Gestreepte Strandloper in beeld. Deze zeldzaamheid foerageert vooral langs de randen van het plasje en verdwijnt daarbij geregeld tussen de begroeiing. Het plasje (dat helaas net aan de verkeerde kant van de gemeentegrens ligt) is trouwens ook in trek bij andere steltlopersoorten: zo foerageert er ook een zomerkleed Bonte en Temmincks Strandloper, Regenwulp, Bosruiter, Kemphaan, wat Bontbekplevieren en Groenpootruiters. Uiteindelijk kunnen we deze soorten ook nog aan Gert Vonk en Rick Schonewille aanwijzen. Ze zijn net op tijd, want rond 20.45 vliegt de Gestreepte Strandloper samen met 3 Bosruiters op en vliegt het groepje het gebied uit. Vanaf dit tijdstip is ook de Poelruiter uit beeld, waarschijnlijk is ook deze vogel het gebied uitgevlogen.

De terugweg is goed voor vele zingende Spotvogels (minstens 5), maar ook voor onze eerste Grauwe Vliegenvanger van het jaar. Een uil die voor ons langs vliegt, gaat later gelukkig op een paal zitten en blijkt een Ransuil te zijn, leuk! Aangezien de schemering is ingeslagen, besluiten Frank en ik nog even naar de Natuurplas Breeveld te fietsen. Hier is het echter opmerkelijk stil, met alleen onze eerste Kleine Karekiet van 2013.

Als we ’s avonds laat weer thuis komen, kunnen we niet anders concluderen dat het een onverwacht goede dag was met 2 nieuwe Utrechtsoorten (Strandplevier, Kanoet), 3 landelijk zeldzame soorten en 5 regionale zeldzaamheden. De Gestreepte Strandloper werd ook op 16 mei nog in het plasdrasje gezien, de Poelruiter en Strandplevier konden de volgende dag niet meer teruggevonden worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: