Eerste zelfontdekte indiensoort: zingende Grauwe Fitis in de Staatsbossen!

Zondag 2 juni 2013

In mei 2013 had ik mijn eindexamens voor de middelbare school. Hierdoor had ik tussen eind mei en half juni een paar weken vakantie. Mijn broer, vader en moeder namen ook vrij en daardoor was een vakantie van twee weken naar Texel snel geboekt. Het park Schelpenoord aan het eind van Vuurtorenweg was onze uitvalsbasis. Op de heenweg naar Texel brachten we een bezoekje aan de Terekruiter bij Spaarndam, die voor mijn broer en vader een nieuwe soort betekende. De vogel liet zich fraai zien en baltste zelfs tegen een Tureluur. De dag daarna viel wat tegen, de Roodmus bij vakantiepark De Krim was blijkbaar vertrokken. Dan moesten we de dag daarna maar wat leuks vinden…

Terekruiter in Spaarndam – Terek Sandpiper at Spaarndam

Op zondag heerst er een nogal harde westerwind. Hierdoor valt ons plan om in de duinen naar zeldzame soorten te zoeken in het water. We besluiten daarom om in de Staatsbossen te gaan vogelen. Hopelijk is het hier beter uit te houden dan in de open duinen en misschien stuiten we wel op een Fluiter of iets anders leuks. In het bos blijkt het erg rustig, maar het is alsnog prima vogelen in de loofbossen. Het leukste is een Grauwe Vliegenvanger die zich fraai laat zien. Altijd een leuke soort. Hier ontvangt mijn vader een piepje: er zit een zingende Grauwe Fitis bij Venlo, leuk. Twee jaar daarvoor hadden wij succesvol een zingend exemplaar van deze soort in onze eigen regio getwitcht (Alphen a/d Rijn) en door de melding van vandaag denk ik tijdens de wandeling nog enkele malen onbewust terug aan de Alphenvogel.

We lopen verder en rond half 12 zijn we alweer vlakbij de auto. Net voor we de auto bereiken, horen Frank en ik echter in het eikenbos naast ons een heldere zang die duidelijk afwijkt van alle algemene bossoorten. We hebben allebei een vermoeden wat het moet zijn, maar durven de soort niet uit te spreken. Eerst moeten we de vogel maar eens te zien krijgen, zodat een afwijkende zang van een algemene soort of andere zeldzame soorten uitgesloten kan worden. Het duurt even voordat we de vogel gelokaliseerd hebben, maar als de vogel in beeld komt, wordt ons vermoeden bevestigd: het is wel degelijk een Grauwe Fitis! De vogel bestrijkt een aardig groot gebied, maar dankzij de zang is hij toch makkelijk te lokaliseren. Zoals het een Phylloscopus betaamd, is de vogel behoorlijk rusteloos. Daardoor is het lastig om de vogel goed in beeld te krijgen, maar toch zijn de kenmerken goed te zien: een nogal groenige boszanger met zeer lichte onderdelen, een opvallende brede lichte wenkbrauwstreep, oranje ondersnavel en een licht vleugelstreepje. Mijn vader geeft de melding gauw door via Waarneming.nl en belt Jos van den Berg, die het nieuws onder de Texelse vogelaars verspreidt. Inmiddels lukt het me om een goede geluidsopname te maken van deze dwaalgast, zie hier.

Het duurt gelukkig niet lang voordat we worden vergezeld door de eerste vogelaars (o.a. Jos, Arend Wassink en Ruud van Beusekom). De vogel houdt helaas net op dat moment even zijn snavel. Na enige tijd begint hij gelukkig weer te zingen, waardoor de andere vogelaars de vogel ook kunnen horen en zien. Ook leuk is de Appelvink die hier rondvliegt, dat is toch ook geen algemene soort op Texel (voor mij pas mijn tweede op het eiland).

’s Middags rijden we richting vakantiepark De Krim. Net ten zuiden van de golfbaan heeft Diederik Kok namelijk een paartje Grauwe Klauwier gevonden. Het duurt niet lang voordat we het vrouwtje in beeld krijgen. Hoe goed we ook zoeken, we krijgen het mannetje helaas niet in beeld. Jammer, maar niet meer dan dat. Andere noemenswaardige soorten zijn twee Regenwulpen die op de golfbaan foerageren en een zingende Zomertortel.

En zo eindigt een memorabele dag met onze eerste zelfontdekte indiensoort en maar liefst drie “grauwe” soorten (Fitis, Klauwier, Vliegenvanger) terwijl de makkelijkste ontbreekt (Gans). ‘Onze’ Grauwe Fitis is trouwens aanvaard door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) als de 63e Grauwe Fitis voor Nederland. 2013 was trouwens een extreem goed jaar voor Grauwe Fitissen in Nederland, met een record van 10 exemplaren in een jaar (waarvan maar liefst 5 op Texel). De Grauwe Fitis zou het startschot zijn voor een mooie week met o.a. twee verschillende adulte mannen Roodmussen langs de Krimweg, een zomerkleed Koereiger bij De Muy, een tp Bijeneter bij de Vijver van Jochems en verder nog twee Visarenden, een Fluiter, Wielewaal, Kwartel, Rouwkwikstaart en Kleine Barmsijzen.

adulte man Roodmus in de Sluftervallei – ad male Common Rosefinch at holiday park Sluftervallei
Koereiger – Cattle Egret
Bijeneter in de Vijver van Jochems – Bee-eater at the ‘Vijver van Jochems’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s