Onverwacht: Kortbekzeekoet midden in de zomer!

Zondag 29 juli 2012

Het is zaterdagavond rond 10-en als Frank mijn kamer binnenkomt. Of ik gezien had dat er een Kortbekzeekoet in Lauwersoog gezien was… Deze extreme zeldzaamheid was door Merel Zweemer gevonden toen ze na een dagje Schiermonnikoog weer de haven van Lauwersoog binnenvoeren. Ze was nog onzeker of het echt deze soort betrof, dus plaatste ze de foto’s op Waarneming.nl en startte ze een discussie op het forum van Waarneming.nl. Al gauw kwam de bevestiging en verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje. Wat een klapper en dat midden in de zomer. Een Dutch Bird Alert volgde snel en dus maken maken Frank en ik een plan om morgenochtend richting het hoge noorden te gaan. Na wat overleg kunnen we met Rick Schonewille en Herman van den Brand meerijden.

Op zondagochtend staan we net na de schemering in de haven van Lauwersoog. Dat we niet de enigen zijn, blijkt als we de haven binnenrijden: overal zijn vogelaars aan het zoeken naar de zeekoet. Vooralsnog nog zonder resultaat. We beginnen net wat gesprekken met andere vogelaars als we zien dat vogelaars aan de overkant van de haven ineens hard naar hun auto rennen: dat kan niet anders betekenen dan dat de vogel ergens gezien wordt! Gauw stappen we de auto in en rijden we de andere vogelaars achterna, zonder te weten waar we heen moeten. Even later ontvangen we de alert: omdat iedereen in de haven naar de zeekoet zocht, probeerde Nils van Duivendijk het iets verderop, langs de Kustweg, en hier zag hij de vogel al snel zwemmen. En zo rijden we in een stoet (íets boven de maximumsnelheid 😉 ) over de Kustweg, totdat we op de juiste plek zijn. Hier klimmen we een hekje over en sprinten we de dijk op om ons aan te sluiten bij Nils, Jeroen de Bruijn en Han Zevenhuizen, die de vogel nog in beeld hebben.

Iets later hebben ook wij de Kortbekzeekoet in beeld. Deze noordelijke tegenpool van een pinguïn zwemt op enige afstand op de Waddenzee, vlak voor een fuik met takken, en duikt hier geregeld (en lang) onder. Door de betrekkelijk korte afstand kunnen we de belangrijkste kenmerken vaststellen: o.a. de zwarte rug, de kortere, stevigere snavel, de witte buik en borst die in een spitse punt overgaan in de zwarte kop en natuurlijk ook het lichte streepje bij de mondhoek.

sam_2303
Deel van de twitchers, met links op de foto Rick (zittend), Frank (staand) en ik (gehurkt; foto: Wietze Janse)

Helaas (zeker voor de later aansluitende vogelaars) zwemt de vogel steeds verder de Waddenzee op, waardoor de vogel steeds minder goed te zien is. Voor ons het teken om de Ezumakeeg te bezoeken. Hier zit namelijk al een tijdje een Gestreepte Strandloper. Vanuit de hut aan de zuidkant van de Ezumakeeg is de strandloper gauw gevonden. Deze zeldzame, maar jaarlijkse doortrekker foerageert tussen 10-tallen Kemphanen en enkele Krombekstrandlopers vlak voor de hut en is hierbij mooi te zien (wel met enig tegenlicht). Achterin het gebied vliegt bovendien een Reuzenstern rond en een groep van zo’n 50 Kleine Strandlopers is korte tijd aanwezig in het gebied.

Gestreepte Strandloper – Pectoral Sandpiper

Met de Gestreepte Strandloper in beeld krijgen we een alert binnen: de Kortbekzeekoet zit nu op de kant! We bedenken ons geen moment, pakken gauw alle apparatuur in en rijden linea recta terug naar de Kustweg. Een paar tellen later hebben we de zeekoet weer in beeld, op zeer korte afstand en inderdaad poetsend op de dijk. Hierbij laat de Kortbekzeekoet zich fantastisch zien aan de vele 10-tallen vogelaars en fotografen. Af en toe flappert de dwaalgast even met de vleugels, wat begeleidt wordt door het geratel van de vele fototoestellen.

Kortbekzeekoet – Brünnich Murre

Rond tien uur vindt de vogel het wel goed geweest en stapt voorzichtig (niet voorzichtig genoeg, want de vogel gaat eenmaal op z’n snuffert!) over de basaltblokken het water in en zwemt steeds verder de Waddenzee op. Binnen no-time is de vogel alweer op zo’n grote afstand dat we besluiten om verder te gaan. Waar naar toe? We kiezen ervoor om de haven van Lauwersoog in te rijden en een tijdje door te brengen in restaurant Schierzicht. Door het zien van deze fantastische vogel zijn we alle vier niet meer echt gemotiveerd om keihard door te blijven gaan met vogelen en dus beginnen we rond elf uur aan de twee uur durende terugweg. Rond een uur zet Herman ons weer af in Woerden, bedanken we Herman en Rick voor de gezellige en succesvolle ochtend en een paar minuten later zijn we weer thuis.

Het gaat hier om de negende Kortbekzeekoet voor Nederland. De meeste gevallen betreffen dood gevonden vogels die op het strand zijn opgeraapt. Er zijn slechts 2 gevallen van levende vogels. Deze vogels waren erg exclusief; ze waren voor slechts een enkele vogelaar weggelegd. Voor bijna alle vogelaars was deze vogel dus nog een nieuwe soort. Hieronder staan alle gevallen van deze soort in Nederland (bron: Dutch Avifauna):

  1. 24 december 1919: Noordwijk aan Zee (dood);
  2. 28 december 1924: Noordwijk aan Zee (dood);
  3. 19 februari 1969: Texel (dood);
  4. 10 maart 1974: Oostkapelle (dood);
  5. 4 t/m 10 februari 1979: Brouwersdam (paar dagen ter plaatse, later dood opgeraapt);
  6. 10 januari 1981: Monster (dood);
  7. 18 april 1992: Texel (dood);
  8. 23 oktober 2005: Schiermonnikoog (langsvliegend).

Zo’n twee weken later zijn Frank, mijn vader, Ed Veling en ik bezig met een rondje langs de ondergelopen bollenvelden in Noord-Holland. Een leuk rondje met o.a. meerdere Lachsterns en een Roerdomp. Bij het Zwanenwater kijken we of er nog iets leuks gezien wordt. Net op dat moment krijgen we een melding binnen: een Kortbekzeekoet bij Huisduinen, Den Helder! Het blijkt om dezelfde vogel te gaan die Frank en ik twee weken eerder al gezien hadden. Een dik kwartier later staan we met zo’n 10 man wederom naar de Kortbekzeekoet te kijken. Mijn vader en Ed hadden de vogel bij Lauwersoog gemist en dus is het voor hen nog een nieuwe soort. Ook voor andere vogelaars die de vogel eerder gemist hadden (bv doordat ze op vakantie waren), is dit een prachtige inhaler. De vogel laat zich twee dagen fraai te zien, totdat hij op 13 augustus zijn Waterloo vindt.

Twitchers bij de Kortbekzeekoet in Huisduinen (foto: Frank van der Meer)
Kortbekzeekoet – Brünnich Murre (photo: Frank van der Meer)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s