Onverwachte Ringsnavelmeeuw tijdens ronde door Limburg!

Zondag 11 maart 2012

In het vroege voorjaar (februari-april) is het Heuvelland van Limburg een veelbezochte regio voor vogelaars. Door een verscheidenheid aan bijzondere habitats is het hier mogelijk om thuis te komen met een waslijst met zeldzame soorten die elders in het land niet of nauwelijks voorkomen en hier relatief dicht bij elkaar te zien zijn. Denk aan Middelste Bonte Specht, Kortsnavelboomkruiper, Grauwe Gors, Oehoe en (tot 2014) Kuifleeuwerik. Daarnaast bieden de Maasplassen in Midden-Limburg vaak leuke aan zee gebonden watervogels (bijvoorbeeld Grote Zee-eend, verschillende soorten duikers) en is de kans op het zien van overtrekkende Kraanvogels relatief groot.

Na enkele dagen voorbereiden is het vandaag (11 maart 2012) eindelijk zover: rond half zeven worden Frank, Peter en ondergetekende opgehaald door Paul van de Werken en Gert Vonk om enkele bekende vogelplekken in Zuid-Limburg te bezoeken. De eerste bestemming is ook gelijk de verste: het Kerperbos nabij Vaals. In de zo’n twee uur die we in dit hellingbos doorbrengen, vinden we beide doelsoorten voor dit gebied: een Kortsnavelboomkruiper zingt een enkele keer en laat zich ook even zien en we horen en zien ook twee Middelste Bonte Spechten. Van deze laatste lukt het me om een geluidsopname te maken. Ook vinden we andere typische bossoorten, zoals Vuurgoudhaan (opname), Appelvink, Kleine Bonte Specht, Zwarte Mees en een Grote Lijster.

KBS

Kleine Bonte Specht – Lesser Spotted Woodpecker (photo: Paul van de Werken)

Na dit geslaagde begin reizen we naar het akkerreservaat van Sibbe, een van de beste locaties in ons land om de Grauwe Gors te zien. In het gebied splitsen we ons op, om de kans op de gorzen te vergroten. We slagen er helaas niet in om de gorzen te vinden (Paul en Gert hebben gelukkig meer geluk). Wij moeten het doen met de nodige Geelgorzen en een jagende vrouw Blauwe Kiekendief. De volgende doelsoort laat zich wel makkelijk vinden: op de Sint Pietersberg is de Oehoe snel gevonden. Een exemplaar zit tegen een wand van de groeve (onder de bekende ‘3 conifeertjes’), het andere exemplaar zit al op het nest in de mergelgroeve. Nu ook de Oehoe binnen is, verlaten we het uiterste zuiden van Limburg en gaan we voor de volgende uilensoort: in Sittard zouden namelijk namelijk enkele Velduilen te zien zijn. We tellen zeker 9 vogels, slapend in een enkele dennetjes in een achtertuin (!) en rondvliegend door de wijk. Bizar, van Ransuilen is het bekend dat ze in groepen in (naald)bomen in woonwijken roesten, maar van Velduilen had ik dit nog nooit gezien.

Velduil – Short-eared Owl (photo: Paul van de Werken)

Rond half drie uur verlaten we deze fraaie uilen en gaan we richting de Maasplassen. Dankzij de koppigheid van Gert nemen we de afslag Roosteren / Echt om toch een poging te ondernemen om de Ringsnavelmeeuw te zien. Deze zeer zeldzame meeuw is hier ontdekt door Jeroen Nagtegaal en zit vooral net over de grens in België, maar wordt zeer zelden (en vaak maar kort) ook aan de Nederlandse kant van de Maas gezien. Vandaar dat we eigenlijk geen tijd wilden stoppen in deze soort, die voor Paul en Gert nieuw is, maar die Frank, mijn vader en ik al in 2007 in Tiel hadden. Een wonder geschiedde: net nadat we arriveren op de locatie vindt Wietze Janse de Ringsnavelmeeuw terug in een klein groepje Kok- en Stormmeeuwen aan de Nederlandse kant van de Maas en kunnen Gert en Paul een nieuwe soort aan hun lijst toevoegen. De meeuw is geringd met een rode ring (met de code PAA3) en is geringd bij Szczecin-Klucz, Zachodniopomorski, Polen in januari 2005.

Ringsnavelmeeuw – Ring-billed Gull

Ringsnavelmeeuw – Ring-billed Gull

Na ongeveer twintig minuten vliegt de groep (met de Ringsnavelmeeuw) op en verdwijnt over de grens België in. Na deze prachtige en behoorlijk onverwachte bonus gaan we weer verder (er staat meer op het programma). Een kwartier later staan we bij het plaatsje Ool uit te kijken over een plas waar we snel de bekende Parel- en Roodkeelduiker hebben gevonden. De eerstgenoemde zwemt relatief dichtbij, maar vaak met nogal veel tegenlicht en de laatstgenoemde zwemt op grote afstand aan de andere kant van de plas. Een Slechtvalk vliegt hier over en vanuit een begraafplaats klinkt de luide lach van een Groene Specht.

Als laatste brengen we een bezoekje aan een van de laatste Kuifleeuweriken van Nederland. Deze leeuweriken worden vaak gezien op een vrachtwagenparkeerplaats en directe omgeving op het industrieterrein Tradeport-West in Venlo. Voor vandaag denken de leeuweriken hier helaas anders over: tijdens onze aanwezigheid laat deze bijna uitgestorven vogelsoort zich niet zien. Uiteraard jammer, maar na de vele gave soorten (en de bonus in de vorm van de Ringsnavelmeeuw) die vandaag wél gelukt zijn is dit gauw weer vergeten. Uiteindelijk is de meeuw door slechts zo’n 20 vogelaars gezien aan de Nederlandse kant van Maas, om maar eens aan te geven hoeveel geluk we gehad hebben.

Groep

Groepsfoto, gemaakt door Paul bij de Ringsnavelmeeuw (Roosteren). Met van links naar rechts Robert, Frank, Peter van der Meer en Gert Vonk. Foto Paul van de Werken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: