Roodhalsganzen en Dwerggans in de regio in december 2011

Eind december 2011

De familie Van der Meer en Roodhalsganzen in de regio, lange tijd was dit geen goede combinatie. Ondanks meerdere winters lang ganzen kijken en pogingen om gemelde Roodhalsganzen te bezoeken, wist de soort ons vaak te ontlopen. Het duurde uiteindelijk tot 26 december 2011 voordat we onze eerste Roodhalsgans in de regio zagen. Op deze dag vond Frank een exemplaar in een groep Kolganzen in de polder achter de Groene Jonker, langs de Kousweg. De vogel zat helaas wel op flinke afstand (zo’n 500 meter) en het licht was niet optimaal, maar alsnog liet deze zeldzame gans zich prima bekijken. Ietsjes verderop zat bovendien een jonge Ruigpootbuizerd in het veld en verder hadden we deze dag onder andere een Klapekster in de Nieuwkoopse Plassen, een leuk dagje dus.

Een paar dagen later, op 30 december, trekken we weer naar buiten, vooral om onze spiksplinternieuwe telescoop (een Swarovski ATS-80) uit te testen, maar uiteraard ook met de hoop om de Roodhalsgans terug te vinden. De plek waar eerder de Roodhalsgans zat, is echter helemaal leeg. Via een omweg (Steenuil bij Mijdrecht) komen we terecht in de Polder Groot-Mijdrecht, de polder ten zuiden van Waverhoek. In deze polder zitten altijd wel groepen Kolganzen en misschien zit de Roodhalsgans nu wel hier. Op de hoek Proostdijerdwarsweg-Veldweg zit een klein groepje (van ongeveer 50) Kolganzen dicht langs de weg, met daarachter nog een groep van circa 1000 Kolganzen. Misschien zit er wel een halsband tussen, denk ik, dus zet ik de telescoop op de groep. Ik ben nog maar net begonnen met scannen van de groep die dichtbij zit als er een gans met een knoeperd van een gele oogring en een klein, driehoekig snaveltje in mijn beeld opduikt. Enthousiast roep ik Frank, die vijftig meter verderop staat. “Heb je een Roodhalsgans?” is zijn logische vraag. “Nee, een Dwerggans…”. Gauw laat ik een verbaasde Frank de vogel zien en hij kan niets anders dan de determinatie bevestigen. Nadat we de vogel goed bekeken hebben, leggen we de vogel vast en laten we enkele bevriende regio-vogelaars van onze vondst weten. Rick Schonewille en Marianne Wüstenhoff (de ‘Roodhalsganzenvrouw’ van de regio) kunnen de vogel helaas niet halen (twitch naar Giervalk resp. in Tsjechië), maar Kees Janmaat en Paul van de Werken komen wel op de vogel af. Uiteraard blijven we op de locatie totdat beiden gearriveerd zijn, zodat we trots onze vondst kunnen delen. Uiteindelijk kunnen we de vogel bijna twee uur lang prima bekijken en kunnen we ook goed de andere kenmerken vaststellen: naast de al eerder genoemde brede gele oogring en korte driehoekige snavel vallen de witte bles die ver tot op het voorhoofd doorloopt, korte hals, weinig buikvlekken, de iets donkerdere kop en rug en de (vergeleken met Kolgans) iets langere vleugels goed op. Ook kunnen we vaststellen dat beide poten ongeringd zijn, tot wel lekker met al die watervogelcollecties in de buurt. Rond 15.45 uur vliegt de gehele groep op en verdwijnt over de dijk en hierdoor raken we de vogel kwijt.

Dwerggans – Lesser White-fronted Goose (foto: Frank vd Meer)

De volgende dag, op Oudjaarsdag, gaan we weer dezelfde polder in. Uiteraard beseffen we dat het alleen maar kan tegenvallen na het resultaat van gisteren en eerder deze week. Ook is de kans om de Dwerggans terug te vinden natuurlijk erg klein. Door het vele afgestoken vuurwerk zijn de groepen ganzen erg vliegerig. Aan de Botsholsedwarsweg, tussen Waverhoek en Botshol, zit dan eindelijk een wat grotere groep ganzen (ongeveer 300 Kolganzen en 2 Brandganzen) aan de grond. Dat de koek nog niet op is, blijkt als ik even later een Roodhalsgans uit de groep haal. Zo heb je er geen in de regio en zo heb je er twee in één week! De vogel zit niet al te ver en laat zich prima bekijken, al is de vogel door de matige lichtomstandigheden lastig te digiscopen. Ook deze vogel is door andere vogelaars gezien, zo laten we wederom Paul van onze vondst weten. Wat een afsluiting van het jaar!

Roodhalsgans – Red-breasted Goose (foto: Frank vd Meer)

Ondanks de hoge aantallen (Kol)ganzen in onze regio, zijn zowel Roodhalsgans en Dwerggans behoorlijk zeldzaam. De Dwerggans was volgens Waarneming.nl ongeveer de 10e voor de regio en voor het volgende door ons waargenomen exemplaar moesten we wachten tot februari 2015, toen Frank een exemplaar vond bij Mijdrecht. Opvallenderwijs was de winter 2011/2012 een goede winter voor Roodhalsganzen in onze regio, want op veel plaatsen dook een exemplaar (misschien wel telkens hetzelfde exemplaar?) op. Zo zagen we ook in januari en maart 2012 een Roodhalsgans bij Mijdrecht respectievelijk Reeuwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s