Eilandhoppen voor een Vale Lijster

Zaterdag 21 oktober 2017

Gisteren, tijdens de eerste dag van DT3, vond Jaap Denee rond het middaguur een heuse Vale Lijster op Vlieland. Ondanks dat Nederland al 8 gevallen kent van deze soort, is het voor vele vogelaars een droomsoort en bovendien was de laatste (en enige) twitchbare in 1988. Voor vele generaties vogelaars is het dus nog een nieuwe soort. Jaap lardeerde de melding met enkele beeldvullende foto’s waar je je vingers bij aflikt. Wat een knaller!

Diezelfde middag nog werd de vogel door vele 10-tallen vogelaars gezien (vele kwamen speciaal vanaf het vasteland voor deze vogel) en als vanochtend al vroeg doorkomt dat de Aziatische lijster er nog zit, ruiken Frank, vader Peter en ik bloed: is er een snelle manier om van Texel op Vlieland te komen? De vogel zit op nog geen twintig kilometer van ons vandaan, maar er ligt natuurlijk een stukje Waddenzee tussen en er gaan geen reguliere boten tussen Texel en Vlieland in het najaar en de winter. Uiteraard kun je het eiland af, naar Harlingen rijden en daar de reguliere boot naar Vlieland nemen: naast dat het een dure grap is, kost het ook veel te veel tijd.

Meer Texelse vogelaars zitten met dit dilemma en dus ontstaan er plannen om een bootje te huren die ons naar het Friese Waddeneiland moet brengen. Rond 9:45 uur is er dan eindelijk duidelijkheid: over drie kwartier vertrekt vanuit de haven van Oudeschild een gecharterd bootje voor twaalf man. Om half 11 ontmoeten we de andere deelnemers in de haven en na een rumoerige tocht over een klotsende Waddenzee varen we om iets over 12’en de jachthaven van Vlieland binnen.

De hele groep in de haven van Oudeschild (foto (c): Marc Plomp – Vogelinformatiecentrum)
Afgelegde route; een kortere route was niet mogelijk vanwege zandbanken en het getij
Gecharterde boot is aangemeerd in de jachthaven van Vlieland (foto (c): Frank vd Meer)

Op het eiland marcheren we zo snel mogelijk naar het dorp Oost-Vlieland, waar de lijster in een aantal achtertuinen zou zitten. Op de plek aangekomen wijzen de andere vogelaars ons op de plekken waar de vogel vaak zit. Het stikt er van de lijsters en bijna alle algemenere soorten zijn van de partij: vooral MerelsZanglijsters en Koperwieken, maar ook een enkele Kramsvogel en zelfs een Beflijster foerageert op de appels en bessenstruiken in de achtertuinen. De lijster waar we voor komen, de Vale Lijster, is dan al een tijdje uit beeld. Het begint inmiddels ook nog eens te regenen.

Achtertuin waar de vogel vaak zit

Na een halfuurtje wachten valt mijn oog op een verre lijster op een schutting: het is de Vale Lijster. Vanaf dat moment laat de vogel zich lange tijd geweldig bekijken op de grond en in de bessenstruiken, al blijft hij wel vliegerig. Wat een fraaie vogel en wat een waanzinnige vondst van Jaap!

Vale Lijster – Eye-browed Trush
Vale Lijster – Eye-browed Trush

Rond half 2 zijn we anderhalf uur op Vlieland; dat vinden we meer dan genoeg. Twaalf zeer tevreden vogelaars lopen terug naar de jachthaven en 10 minuten later stappen we de boot, het Sop, weer in. De terugweg is iets heftiger, met behoorlijke golven die vol tegen het bootje rammen. Zie onderstaand filmpje, gemaakt door Frank (tip: zet het geluid even aan).

Om half vier varen we de haven van Oudeschild weer binnen en zit de boottocht erop. Alleen de tocht was al een ervaring op zich, maar die lijster was natuurlijk de kers op de taart. Wat een beest!

6 gedachten over “Eilandhoppen voor een Vale Lijster

  1. Mooie actie ondernomen voor een nog mooiere vogel! Hier kunnen jullie lang met veel plezier op terugkijken. Gefeliciteerd jullie allen met deze fraaie nieuwe soort

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s