Kan-nie-waar-zijn: Afrikaanse Woestijngrasmus bij Alphen!

Woensdag 26 november 2014

Op 12 november (de dag dat wij nietsvermoedend de Bonte Tapuit bekeken) vond Hans Zaal op nog geen 7 kilometer van ons vandaan (bij Alphen a/d Rijn) een afwijkend licht vogeltje. Hij zag gelijk dat het iets bijzonders was, maakte enkele foto’s en thuis determineerde hij de vogel als Afrikaanse Woestijngrasmus. Ruim een week later ziet hij de vogel weer en samen met Adri de Groot gaat hij opnieuw de polder in om de vogel te bekijken en beter te fotograferen. Vanwege een kwetsbare situatie (“De vogel zou opgejaagd worden en niet meer weten welke kant hij op zou moeten. Bovendien is het geen openbaar gebied, zijn er geen paden en is er geen parkeerruimte.“) besluiten zij de vogel stil te houden. Gisteren (dinsdag 25 november) publiceerde Adri de foto’s van deze nieuwe soort voor Nederland op zijn website en ging er een schok door heel vogelend Nederland. Hoe kun je een soort van dit kaliber geheimhouden? Zal de vogel er stiekem nog zitten? Waar exact zit de vogel eigenlijk? Om het in perspectief te plaatsen: de Afrikaanse Woestijngrasmus broedt in de halfwoestijnen van Noordwest-Afrika, is een standvogel en dus een extreme dwaalgast in Europa. Er zijn geen gevallen bekend vanuit NW-Europa (dus zelfs niet in Groot-Brittannië) en verder zijn er slechts enkele waarnemingen in de rest van Europa (o.a. Malta (2), Italië en de Canarische Eilanden).

Ondanks dat de vogel al enkele dagen niet meer gezien was en het niet duidelijk is waar exact de vogel gezien was, gaan vandaag toch een paar vogelaars zoeken. Rond het middaguur zijn het Rob Halff en Rutger Rotscheid die tot hun eigen verbazing de vogel terugvinden. Wat een fantastische actie, mannen! Gelukkig zijn Frank en ik in de gelegenheid om naar Alphen a/d Rijn af te reizen. Rond half twee stappen we in de trein naar Alphen en een uurtje later staan we op de weg waar we moeten zijn. Vanaf hier is het nog wel een kwartier lopen naar de plek van de vogel. Deze ‘route’ gaat dwars door weilanden en akkers heen. Als we aansluiten bij de menigte (met vele 10-tallen bekenden), horen we helaas dat de vogel even uit beeld is. Een kwartier later wordt de Afrikaanse Woestijngrasmus dan toch teruggevonden, in de kruidenvegetatie bij een van de vele bruggetjes. Hier laat de vogel zich op een metertje of 100 mooi bekijken, rustig foeragerend op insecten. Hierbij valt vooral de zeer lichte kleur van de onderdelen, de licht oranjebruine bovendelen, de gele iris, snavel en poten en het kleine formaat op. De vogel is wel erg vliegerig: in het anderhalf uur dat we er staan, is de vogel dan ook vaak uit beeld (vaak net aan de verkeerde kant van de bruggetjes). De indeling van deze polder is dan ook niet handig (vanuit ons oogpunt dan): om naar een volgend bruggetje te lopen (100 meter verderop), moet je helemaal omlopen en ben je wel een kwartier bezig.

-
De vegetatie bij het hekje waar de vogel zou moeten zitten, met links een klein deel van de groep vogelaars die wel op de goede plek stond

Wij kiezen er dan ook voor om op één punt te blijven staan en hierdoor zien wij de vogel niet zo goed als anderen (sommigen zien de vogel op enkele meters rondscharrelen). Rond half 4 krijgen we gezelschap van o.a. Sander Haak en krijgen we de vogel nog enkele malen te zien. Wel blijft de vogel op afstand en daardoor lukt het mij niet om de vogel op de foto te krijgen. Andere vogelaars slagen hier gelukkig wel in. De prachtige foto’s hieronder zijn van medewaarnemer Rene van Rossum (zie hier hier voor de volledige serie), waarvoor veel dank!

Afrikaanse Woestijngrasmus – African Desert Warbler (photo: René van Rossum)
Afrikaanse Woestijngrasmus – African Desert Warbler (photo: René van Rossum)

Rond 4 uur vinden we het wel weer mooi geweest (de koude wind zal hierin ook een rol gespeeld hebben) en lopen we samen met Bertus de Lange, Rick Schonewille, Jillis Roos en Sander Haak weer terug. Gelukkig kunnen we met Sander terug naar Woerden rijden, waarvoor dank. Rond 5 uur zijn we weer thuis.

_ik en groep
De ‘wandelroute’ naar de vogel toe, met links achterin de groep vogelaars

Dit is toch wel een van mijn meest bizarre twitches ooit in mijn leven. Alle ingrediënten waren aanwezig: nieuwe en zeer onverwachte soort voor Nederland die bovendien geen trekvogel is, spanning omdat de vogel niet gelijk in beeld is, nogal a-typische plek, geen wandelroute, e.d. Er gaan zelfs geruchten dat vogelaars in een van de vele slootjes gevallen zijn. 😉

4 gedachten over “Kan-nie-waar-zijn: Afrikaanse Woestijngrasmus bij Alphen!

  1. Fijn dat jullie hem gezien hebben Robert. Je trauma weer een beetje minder nu ;-)? Leuk hoe je het zo mooi beschrijft, ik zie het voor me, koude wind, natte akker, klei onder je zolen….. Wat doet zo’n beestje op zo’n rare plek vraag je je af.
    Enne, vogelaars die in de sloot vallen? PRUTsers, zeker zo een die er overheen ging springen. Ik geniet hier mee en volg het forum op de voet.

    Groetjes,
    Marianne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s