Roodkeelnachtegaal in Nederland: een droom komt uit!

Zaterdag 16 januari 2016

De Roodkeelnachtegaal is voor veel vogelaars een soort heilige graal. Een mythische soort, niet alleen erg fraai en goed herkenbaar, maar ook vanwege het feit dat de soort (tot voor kort) extreem zeldzaam is in Europa. De laatste jaren kijk ik geregeld verlekkerd naar de fantastische foto’s van dwaalgasten die op bijvoorbeeld de Shetlands opduiken. Uiteraard met de hoop dat er ooit, op een dag, eentje in Nederland gevonden zou worden (het liefste dan natuurlijk zo’n fraai mannetje). Dat moment zou sneller volgen dan verwacht, want gisteren plaatste Hanneke de Boer foto’s van een onbekende vogel in een vogelgroep op Facebook. De foto was gemaakt in een achtertuin in het Noordhollandse Hoogwoud (vlakbij Alkmaar). Het bericht kwam binnen als een donderslag bij heldere hemel, want de vogel op de foto was onmiskenbaar een mannetje Roodkeelnachtegaal. Zou het dan eindelijk? Voor mij was gelijk duidelijk dat ik diezelfde dag niet meer zou halen, waardoor een hele gespannen, onrustige middag en avond zou volgen. Diezelfde middag spoedden 10-tallen vogelaars naar Hoogwoud, maar diep in de schemering slaagde slechts een enkele vogelaar erin de vogel in de kijker te krijgen. ’s Avonds werd een plan voor zaterdag samengesteld om het hele gebeuren in goede banen te leiden: tegen betaling van vijf euro p.p. mocht iedereen de vogel bewonderen vanuit de woonkamer van de bijzonder gastvrije bewoners. De berichten dat op de foto mogelijk een ring te zien was, deed ons besluiten om niet met het eerste licht aan te sluiten, maar om de eerste berichten af te wachten. Een onrustige nacht (vanwege de zenuwen) volgde.

En zo geschiedde, rond half negen vanochtend verschenen de eerste berichten: de vogel was al snel teruggevonden in diezelfde tuin en was zeker ongeringd. En dus vertrokken we halsoverkop naar Hoogwoud. Hier aangekomen parkeren we de auto op de afgesproken locatie bij de sporthal en rijden we met Pieter Doorn (nog bedankt, Pieter!) mee naar de Beukenlaan 17. Even wachten in de rij buiten, vervolgens nog een kwartiertje in de wachtkamer en rond kwart voor twaalf is het eindelijk onze beurt om (met z’n tienen) voor het raam de tuin in te kijken. De vogel is op dat moment echter net uit beeld verdwenen. Het duurt en het duurt en een klein halfuurtje later is nog steeds geen spoor van de vogel. We hebben behoorlijk tegenlicht en er gaan geruchten dat de vogel in de tuin naast het huis waar wij in zitten, zit, maar we blijven geduldig afwachten. En dan opeens, vanuit het niets: “Daar zit-ie, op de schutting!”. Een paar seconden later zie ik een fraaie Roodkeelnachtegaal op het muurtje naast de meelwormen zitten. Daarna duikt de vogel naar de grond, pakt een paar meelwormen en weg is-ie weer. Het duurde maximaal een halve minuut, maar laat 10 waarnemers in extase achter. Wat een schitterende vogel, wat een fijne soort!

Weer buiten praten we even met enkele medewaarnemers en tegen Franks en mijn zin in kiezen we ervoor om terug te lopen. Dan zien we opeens mensen door de wijk rennen, dat kan één ding betekenen: de vogel wordt gezien, op een ‘gratis’ plek. Even later hebben we deze Siberische dwaalgast weer in beeld. In het volgende uur pendelt de vogel heen en weer tussen een grote struik en een heg in de voortuin van nr. 21 en de achtertuin van nr. 17. Hierbij laat de vogel zich geregeld fraai zien: o.a. poetsend, rennend en rustend. Vooral het koppatroon (met een rode keel, witte baard- en wenkbauwstreep en opvallend zwart maskertje) spat eruit. Met dank aan Paul van de Werken en Michael Kars voor onderstaande foto’s.

Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (photo: Paul van de Werken)
20160116_031_Roodkeelnachtegaal - Hoogwoud RvdM
Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (photo: Michael Kars)
20160116_048_Roodkeelnachtegaal - Hoogwoud RvdM
Roodkeelnachtegaal – Siberian Rubythroat (photo: Michael Kars)

Rond tweeën gaan we met een zeer tevreden gevoel terug naar huis. Met grote dank aan de vriendelijke bewoners en de goede organisatie door Dutch Birding. Nu wordt het tijd om een nieuwe droomsoort te kiezen. 😉

4 gedachten over “Roodkeelnachtegaal in Nederland: een droom komt uit!

 1. Tof man, al had ik nog nooit van dit vogeltje gedroomd…….. Gezellig druk, en prachtig gezien, leuk dat twitchen. Tot volgende week bij weer een prachtige zeldzaamheid?

  Like

  1. Hoe lang de vogel nog blijft, weet ik niet. Aangezien de vogel genoeg voedsel kan vinden, geen last lijkt te hebben van kou, voldoende alert is op katten en roofvogels en het migratieseizoen nog wel even op zich laat wachten, kan de vogel het nog wel even uithouden.
   Groet,
   Robert

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s