Dag 11 Texel: geweldige afsluiting van de vakantie

Zondag 23 oktober 2016

Voor het laatst maken Frank en ik een rondje over de noordpunt. We beginnen langs de Vuurtorenweg, maar veel verder dan wat Kepen komen we niet. Vervolgens brengen we wat tijd door rondom de vuurtoren, waar we net als gisteren Jeroen de Bruijn tegenkomen. Er is genoeg beweging in de lucht: voor de vuurtoren vliegt een Houtsnip langs, een Geelgors zit korte tijd tp op een draad langs de weg om daarna weer door te trekken en niet veel later vliegen twee gorzen over, waarvan we eentje kunnen determineren als Geelgors (die andere was er vast ook een). Als we teruglopen richting de Robbenjager is het Jeroen die een roepende Europese Kanarie oppikt. De vogel lijkt ter plaatse te zijn aan de noordkant van het restaurant, maar het lukt ons niet om de vogel te vinden. Dit was voor ons nog een nieuwe Texelsoort (#279), mijn 8e nieuwe Texelsoort alweer dit najaar. Hier vliegt ook een Grote Gele Kwikstaart over.

Aan het eind van de ochtend bezoeken we met onze vader erbij opnieuw de noordkant van de Robbenjager. Net ten noorden van het restaurant horen we iets wat nogal op een Siberische Tjiftjaf lijkt, in de zeereep lijkt een Goudvink te roepen en over de Robbenjager vliegt een (Geel?)gors. Echter allemaal te summier om zeker van te zijn. Rond 12-en gaan we weer naar het huisje om alles in te pakken en maken we een plan voor de rest van de dag.

We nemen de boot van 2 uur, waar we ieder onze eigen gang gaan: mijn ouders gaan direct naar huis, terwijl Frank en ik met de trein richting Castricum gaan. Hier, in het Noordhollands Duinreservaat, was vrijdag een Kroonboszanger gevangen. Gisteren werd de vogel in het veld teruggevonden en die dag werd de vogel al veelvuldig getwitcht. Niet zo raar natuurlijk, want Kroonboszangers zijn extreem zeldzaam in Europa: het betreft de tweede waarneming ooit voor Nederland en slechts de 10e voor de Western Palearctic. Rond half 4 komen we aan in Castricum en na een wandeling van een dik half uur bereiken we het bosje van de boszanger. De groep vogelaars wijst ons op de bomen waar de vogel vaak zit.

Het duurt even voordat we de vogel in beeld krijgen, maar na een dik half uur wordt de Kroonboszanger teruggevonden. Frank en ik zien de vogel af en toe bewegen in een van de abelen, maar mooi kunnen we hem niet zien. In de scoop zien we beide een paar seconden de kop van de vogel, voor de rest is de vogel ons te snel af. Vervolgens moeten we lang wachten voordat de vogel weer in beeld komt. Dankzij een oplettende Joey Braat zien we een fraaie adulte man Pestvogel, die in een abeel naast ons landt. Andere leuke soorten zijn een groepje Boomleeuweriken en een foeragerende Vuurgoudhaan. Bovendien zwemt een drietal Krooneenden (2 man, 1 vrouw) op het Hoefijzermeer.

Pestvogel – Bohemian Waxwing

Het begint inmiddels al bijna te schemeren en bij velen is de hoop op een weerzien met de Kroonboszanger al bijna verdwenen als de vogel rond kwart over 6 wordt teruggevonden. Het licht neemt intussen al snel af en de Kroonboszanger zit erg hoog in de abelen, maar met de scoop is de vogel minutenlang fraai te zien. Deze Oost-Aziatische vogel lijkt te gaan slapen, zit af en toe met de ogen dicht, maar vliegt na een tijdje de abeel uit; voor Frank en mij reden om terug naar de trein te lopen.

Kroonboszanger – Eastern Crowned Warbler

De Kroonboszanger vormde een zeer fraaie afsluiter (misschien wel het hoogtepunt) van de vakantie op Texel. De gehoopte Bergheggenmus bleef helaas uit (op Texel dan…). De blikvangers waren de Blauwstaart en Woestijntapuit tijdens het DB-weekend en verder Hop, Taigaboomkruiper, Draaihals, Ruigpootbuizerd, Europese Kanarie, Bonte Kraai en ontelbaar veel Bladkoninkjes.

2 gedachten over “Dag 11 Texel: geweldige afsluiting van de vakantie

Plaats een reactie