Lekker weekje met Witwangsterns, een Ralreiger en een Kleine Geelpootruiter

Maandag 6, vrijdag 10 en zaterdag 11 juni 2016

Afgelopen maandagavond werden vier Witwangsterns gemeld in de Blauwe Kamer (bij Rhenen). Aangezien ik toch in Wageningen was, besloot ik er samen met mede-bosbouwers Bram de Vries en Martijn van der Neut even langs te fietsen. Twee vogels bleken te zijn doorgevlogen naar de andere kant van de Nederrijn, maar gelukkig konden we de andere twee vogels wel terugvinden. De sterns lieten zich bij tijd en wijle erg mooi bekijken. Zo vlogen ze tijdens hun foerageerrondje af en toe op een meter over onze hoofden. De vogels riepen ook regelmatig. Ter plaatse spraken we even met o.a. Alex Bos, die de beesten uiteraard weer geweldig op de foto had gezet (linkje naar Alex’ PBase-site).

Vrijdagavond nemen mijn vader en ik een kijkje bij het dorpje Noordse Buurt, aan de rand van de Nieuwkoopse Plassen. Woensdag is namelijk bekend geworden dat hier een Ralreiger zit, een behoorlijk zeldzame reigersoort afkomstig uit het Mediterrane gebied. De vogel foerageert vooral op een veldje van Gele Plomp in een smal slootje en is alleen te zien vanaf een erf van een van de bewoners. Van de gastvrije bewoners mogen we gelukkig wel het erf op en daardoor kunnen we de reiger prachtig zien op een afstandje van zo’n 25 meter afstand. De bewoners staan wel andere vogelaars toe, maar willen uiteraard niet dat de hele tuin vol staat met vogelaars. Dat is dan ook de reden dat de vogel op Waarneming.nl onder embargo staat. Voor degenen die de vogel nog willen bezoeken, denk daaraan: gedraag je en luister naar de eigenaren.

Ralreiger – Squacco Heron
Ralreiger – Squacco Heron

Een zeer fijne verversing van deze soort, want mijn eerste en enige waarneming van een Ralreiger in Nederland was op 27 juni 2007, op de Put van Broeckhoven (tussen Bodegraven en Nieuwerbrug). Na deze geweldige waarneming rijden we naar de andere kant van de Noordse Buurt, waar net als in andere jaren een Grote Karekiet zit te zingen. De karekiet is onzichtbaar door het hoge riet, maar laat des te meer van zich horen.

Vanmiddag reizen we af naar het Doove Gat bij Haastrecht om de Kleine Geelpootruiter die hier sinds 25 mei zit, te bekijken. De Noord-Amerikaanse steltloper is snel gevonden, al zit de vogel wel op flinke afstand. Ruim anderhalf uur lang blijft de vogel op grote afstand. In die tijd vermaken we ons prima met o.a. 2 Ringmussen, 2 Zwarte Sterns, 2 Distelvlinders en een privéconcert van een Bosrietzanger. Daarna vliegt de Kleine Geelpootruiter gelukkig op en landt in de sloot naast de grote plas. Hier is de zeer zeldzame ruiter erg fraai te zien op een mooie afstand, foeragerend op wormpjes en dergelijke. Eindelijk een Kleine Geelpootruiter dit jaar, nadat we de soort eerder waren misgelopen in de Biesbosch en in Zeeland. Dit is alweer mijn vierde Kleine Geelpootruiter, na vogels op Texel (2012), Vattrop (2013) en Everdingen (2015).

Kleine Geelpootruiter – Lesser Yellowlegs

2 gedachten over “Lekker weekje met Witwangsterns, een Ralreiger en een Kleine Geelpootruiter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s